TÉMA

Modrá a bílá

Do třetice všeho dobrého. Izraelci znovu vybírají poslance, šanci má i obviněný Netanjahu

Už potřetí za necelý rok vybírají Izraelci složení nového parlamentu. Předchozí jednání o koalici loni na jaře a na podzim zkrachovala. Nynější průzkumy hovoří o vyrovnaném klání, a to i poté, co byl premiér Benjamin Netanjahu obviněn z podvodu, korupce a zneužití důvěry. Analytici nevylučují, že lidé budou muset vyrazit k volebním urnám i napočtvrté.
2. 3. 2020Aktualizováno2. 3. 2020, 15:46|

„Budu premiérem všech občanů Izraele.“ Netanjahu a jeho spojenci zřejmě upevní většinu v parlamentu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zřejmě míří po úterních předčasných volbách k rekordnímu pátému mandátu. Po sečtení 98 procent hlasů bude mít jeho pravicový Likud ve 120členném parlamentu 35 křesel, tedy stejně jako středová koalice Modrá a bílá bývalého generála Bennyho Gantze, který již uznal porážku. Pro Netanjahua bude snazší sestavit koalici, protože jeho blok pravicových stran se bude moci opřít o většinu 65 křesel. Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa je znovuzvolení Netanjahua dobrým znamením pro mír.
9. 4. 2019Aktualizováno10. 4. 2019, 20:08|

Netanjahuovi klesají vyhlídky na volební vítězství. Korupční skandál jeho straně uškodil

Pět týdnů před parlamentními volbami se v Izraeli mění volební preference. Může za to čtvrteční oznámení prokurátora o chystaném obvinění premiéra Benjamina Netanjahua z korupce. Preference jeho strany Likud spadly a do čela se dostala aliance opozičních stran.
6. 3. 2019|