TÉMA

Zelinářská unie Čech a Moravy

Koalice se pře s opozicí kvůli drahým potravinám. Výbor žádá ministra o větší podporu lokálních zemědělců

Sněmovní zemědělský výbor chce, aby ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) připravil podporu pro budování regionálních skladovacích kapacit a zpracování lokální zemědělské produkce. Mělo by to přispět k zastavení růstu cen potravin. V úterním usnesení výbor také žádá, aby navrhl maximální možné navýšení investic do obnovitelných zdrojů v dodavatelsko-odběratelském řetězci produkce a prodeje potravin. Podle výboru by měl rovněž připravit návrhy na snížení administrativní zátěže produkce potravin. Ministr vidí cestu v pravidelných kontrolách, cenové stropy nechystá. Premiér Petr Fiala (ODS) slíbil situaci řešit jako u paliv a energií. Konkrétně řekl, že kabinet nechá fungovat trh a využije nástroje, které už stát má. Podle opozice jsou ale opatření nedostatečná.
11. 4. 2023Aktualizováno11. 4. 2023, 19:29|

Zákazníci se odvracejí od českého zboží. Kritériem je pro ně cena, říká zástupkyně zelinářů

Všechny ekonomické ukazatele se spikly proti českému pěstiteli, uvedla v úterní Devadesátce vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy Alice Kouřilová. Podle ní už kritériem pro zákazníka není lokální produkce, ale cena. Zdražování v Česku totiž pokračuje. Lidé si připlatí hlavně za obiloviny nebo právě za zeleninu. Některé domácnosti si ji pěstují samy. A přizpůsobují se i producenti, kteří zužují sortiment.
17. 8. 2022|

Farmářské ceny ovoce a zeleniny jsou podle zelinářů na minimu. Náklady ale rostou

Letošní úroda zeleniny zatím vypadá slibně a ceny, za které prodávají její tuzemští pěstitelé, jsou nyní na svém minimu. Řekl to při zahájení podzimní výstavy ovoce a zeleniny Flora Olomouc předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka. Spotřebitelské ceny zeleniny na pultech prodejen jsou podle něj stále závislejší na politice obchodních řetězců, které často využívají výkyvy na trhu a prodejní ceny neúměrně zvyšují či naopak snižují.
14. 10. 2021|

Zelenina podražila téměř o osmdesát procent, na vině je loňské počasí

Zelenina na tuzemském trhu výrazně zdražila, její ceny byly v únoru podle Českého statistického úřadu meziročně vyšší bezmála o 80 procent. Výrazný cenový růst podle předsedy Zelinářské unie Čech a Moravy Petra Hanky souvisí s loňskou špatnou úrodou, kterou zavinilo suché a teplé počasí.
27. 3. 2019|