TÉMA

Svatá Ludmila

Soňa Červená vystoupila v papežské bazilice v Římě jako svatá Ludmila

V papežské bazilice sv. Jana v Lateránu zaznělo ve čtvrtek večer oratorium Nádech věčnosti, které vzniklo k poctě svaté Ludmily. Hlavní role se zhostila pěvkyně Soňa Červená, která nastudovala part české světice v italštině. Scénické provedení skladby bylo z největších kulturních akcí pořádaných u příležitosti českého předsednictví v Radě EU. V publiku zasedli zástupci Česka i Vatikánu.
30. 9. 2022|

Praha má novou baziliku. Papež udělil čestný titul kostelu svaté Ludmily na náměstí Míru

Papež František povýšil kostel svaté Ludmily na pražském náměstí Míru na baziliku. Slavnostní vyhlášení by se mělo konat v polovině září. České televizi to potvrdil mluvčí pražského arcibiskupství. Čestný titul baziliky se propůjčuje významným kostelům podle uvážení hlavy římskokatolické církve. Na světě tento titul drží 1861 kostelů, v Česku je jich nově šestnáct.
10. 8. 2022|

Svatou Ludmilu poprvé zobrazil svatojiřský plenář, objeví se na výstavě věnované české světici

Téměř dvě stovky exponátů spjatých s kultem svaté Ludmily si lidé mohou prohlédnou v Pálffyho paláci v Praze. Výstava je spjatá s výročím 1100 let od Ludmiliny mučednické smrti. Vystaveny budou nejstarší vyobrazení světice, textilie z jejího hrobu, sochy a obrazy známých umělců či originál partitury oratoria Svatá Ludmila napsaného Antonínem Dvořákem. Mezi exponáty se představí i vzácný svatojiřský plenář, ve kterém se objevilo první vyobrazení manželky knížete Bořivoje.
15. 10. 2021|

Výročí svaté Ludmily si připomněli také věřící v Moskvě

Kněžna Ludmila, babička českého patrona svatého Václava, je velmi populární i v Rusku. Tamní pravoslavná církev ji rovněž považuje za svatou. Mnoho věřících si dokonce myslí, že se jedná o ruskou světici. Jedenáctisté výročí jejího zavraždění si nyní připomněli v Moskvě v jednom z hlavních chrámů. V Česku se před necelými dvěma týdny konala Národní pouť v Tetíně na Berounsku.
29. 9. 2021|

Česko vzpomíná smrt svatého Václava. V Boleslavi se otevře opravená bazilika

V pondělí začaly tradiční oslavy zemského světce a přemyslovského knížete Václava, jehož mučednickou smrt si věřící každoročně připomínají 28. září. Už vpředvečer svátku Prahou prošel průvod s kopií Palladia za požehnání metropoli i vlasti, hlavní slavnost pak připadá na úterý, kdy proběhne i Svatováclavská pouť ve Staré Boleslavi.
27. 9. 2021|

Národní pouť k výročí svaté Ludmily pokračuje druhým dnem. Duka zdůraznil úctu člověka k člověku

Národní pouť k výročí 1100 let od smrti svaté Ludmily v Tetíně na Berounsku pokračovala v sobotu mší, kterou sloužil papežský legát Christoph Schönborn. Odpoledne je na místě další program.
18. 9. 2021Aktualizováno18. 9. 2021, 15:32|

Vědci rekonstruovali podobu kněžny Ludmily. Podívejte se do tváře patronky Čech

Díky moderním vědeckým a technickým metodám může veřejnost pohlédnout do tváře svaté Ludmile, od jejíhož úmrtí v těchto dnech uplynulo 1100 let. Mezinárodní tým odborníků z České republiky a Brazílie digitálně z jednotlivých segmentů znovu sestavil obličejovou část Ludmiliny lebky a další specialista, Brazilec Cícero Moraes, následně rekonstruoval kněžnin obličej.
16. 9. 2021|

Biskup Cikrle připomněl na Velehradě význam věrozvěstů i pomoc jižní Moravě po tornádu

Význam věrozvěstů Cyrila a Metoděje, smysl poutí i důležitost pomoci lidem na jižní Moravě, které postihlo tornádo, vyzdvihnul na Velehradě na Uherskohradišťsku brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Byl hlavním kazatelem slavnostní poutní mše svaté, kterou vyvrcholily tradiční cyrilometodějské slavnosti. Hlavním celebrantem byl kardinál Dominik Duka.
5. 7. 2021Aktualizováno5. 7. 2021, 14:47|

Tři desítky věřících vyrazily na pouť z Velehradu do Tetína. Chtějí tak uctít památku sv. Ludmily

Tři desítky poutníků dopoledne vyrazily z Velehradu na Uherskohradišťsku na první etapu cesty do Tetína na Berounsku. Pouť k uctění památky svaté Ludmily je dlouhá asi 480 kilometrů a rozdělená na tři části. Závěr připadá na 18. září na Národní svatoludmilskou pouť v Tetíně. Od umučení světice letos uplyne 1100 let.
9. 6. 2021|

Prahou prošlo procesí s palladiem, otevřelo svatováclavskou slavnost

Desítky věřících v neděli v Praze vyšly v tradičním průvodu s Palladiem země české, obrazem Staroboleslavské madony, který je po staletí jedním ze symbolů české státnosti. Pochod, který vpředvečer svátku svatého Václava pořádá Hnutí obnovy duchovních tradic ve spolupráci s Kolegiátní kapitulou sv. Kosmy a Damiána ve Staré Boleslavi, začal v poledne mší ve svatojiřské bazilice na Pražském hradě a převzetím palladia u hrobu sv. Ludmily.
27. 9. 2020|

Vondráčka přijal papež, předseda sněmovny ho pozval do Česka

Papež František přijal předsedu Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka. Ten hlavu katolické církve pozval do Česka s tím, že by papež mohl do Prahy zavítat v roce 2021 u příležitosti 1100. výročí násilné smrti svaté Ludmily. Svatý stolec ale zatím cestu nepotvrdil a obě strany budou ještě o možné návštěvě dál jednat.
22. 3. 2019|