TÉMA

Ždánice

Předběžná škoda po červnovém požáru ve Ždánicích je 300 milionů korun

Na asi 300 milionů korun byla předběžně odhadnuta výše škod po požáru v průmyslovém areálu ve Ždánicích na Hodonínsku z první poloviny června. Zásahem hasiči uchránili majetek za dalších 150 milionů. Příčina vzniku se ale stále vyšetřuje, řekl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Hasiči tehdy vyhlásili nejvyšší stupeň poplachu. Na místě jich zasahovalo asi 240, dvě desítky z nich se zranily. Při zásahu také unikly nebezpečné chemické látky.
10. 7. 2023|

Hasičů se zdravotními problémy po zásahu ve Ždánicích přibylo

Zraněných hasičů po zásahu u pátečního požáru haly v průmyslovém areálu ve Ždánicích na Hodonínsku přibylo, někteří mají zdravotní komplikace v podobě kožních problémů. Zraněných hasiči aktuálně evidují čtrnáct, počet se ale zřejmě ještě zvýší, informoval jejich mluvčí Jaroslav Mikoška. Při zásahu unikly nebezpečné chemické látky.
12. 6. 2023|

Hasiči ukončili zásah u požáru haly ve Ždánicích. Vyšetřovatelé zjišťují jeho příčinu

Hasiči v sobotu odpoledne po bezmála osmnácti hodinách ukončili zásah u požáru haly v průmyslovém areálu ve Ždánicích na Hodonínsku. Místo předali firmě. Ta okolnosti komentovat nechtěla. Odpoledne ještě na místě zůstali vyšetřovatelé. Při zásahu se lehce zranilo devět hasičů, několik z nich ošetřila záchranná služba. Informoval o tom mluvčí hasičů Jan Dvořák. Vyhlášen byl zvláštní, tedy nejvyšší stupeň požárního poplachu.
10. 6. 2023Aktualizováno10. 6. 2023, 20:08|

Požár haly ve Ždánicích mají hasiči pod kontrolou. Do potoka ale unikla kontaminovaná voda

Až do rána zůstane u hořící haly v průmyslovém areálu ve Ždánicích na Hodonínsku část hasičů, kteří na místo přijeli. Pozdě večer se podle ředitele jihomoravských krajských hasičů Jiřího Pelikána podařilo oheň lokalizovat, bude ale ještě potřeba zcela ho zlikvidovat. Zprvu kvůli ohni platil zvláštní, tedy nejvyšší stupeň požárního poplachu, po lokalizaci jej hasiči snížili na třetí stupeň. Pelikán upozornil, že se do nedalekého vodního toku dostala hasební voda kontaminovaná louhem.  Hasiči zjišťují, jak vážná situace je.
9. 6. 2023Aktualizováno9. 6. 2023, 23:33|

Hvězdárna ve Ždánicích má nový dalekohled, lze díky němu pozorovat vzdálené galaxie a mlhoviny

Astrofyzici z Masarykovy univerzity instalovali a odzkoušeli v observatoři ve Ždánicích na Hodonínsku největší dalekohled na moravských hvězdárnách. Město hvězdárnu odkoupilo před sedmi lety a postupně ji opravuje. Nový přístroj ústav teoretické fyziky a astrofyziky využije při výuce studentů i pro vědecká pozorování.
6. 6. 2023Aktualizováno6. 6. 2023, 19:28|

Hvězdárna ve Ždánicích znovu ožila. Chátrala třicet let

Po více než třiceti letech ve Ždánicích na Hodonínsku opět otevřeli místní hvězdárnu. V minulosti to byla jedna z nejmodernějších observatoří na Moravě, pak ale zanikla a nový majitel budovy do ní nikoho nechtěl pustit. Ždánicím se ji nakonec podařilo za čtyři a půl milionu korun koupit a opravit.
21. 3. 2019|