TÉMA

Asociace nezávislých divadel

Nezávislá divadla jsou kvůli zvyšujícím se cenám energií v ohrožení, obává se předsedkyně asociace

Vysoké ceny energií dopadají i na nezávislá divadla. Tedy ta, která nejsou příspěvkovou organizací například ministerstva kultury. Zvýšené náklady se snaží kompenzovat například pronájmem prostor, omezením počtů dnů, kdy hrají, v některých případech se ale nevyhnou ani zdražení vstupného. Nic z toho ale není dostatečné, navíc scény se ještě nevzpamatovaly z pandemické krize. „Dá se říct, že třicet let od převratu je na tom kultura velmi špatně,“ obává se předsedkyně Asociace nezávislých divadel ČR Lenka Havlíková.
23. 9. 2022|

Další ministerská rošáda? Uvidíme, co řekne ten druhý, shodují se Hamáček s Petříčkem

Výsledky dvoudenního on-line sjezdu sociálních demokratů by se mohly odrazit i ve vládě. Sociální demokraté mimo jiné vyměnili místopředsedy, v této funkci skončil i ministr zahraničí Tomáš Petříček – neúspěšný vyzyvatel Jana Hamáčka v souboji o šéfa ČSSD. Podle informací České televize by po neúspěchu na sjezdu mohl Petříček nabídnout k dispozici také svůj ministerský post.
10. 4. 2021|

Zavřít, nebo pokračovat? Některá divadla řeší, zda „si dále hrát na normál“

Principál Divadla Bez zábradlí Karel Heřmánek vyzval premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), aby uzavřeli divadla. V soukromém dopise vyjádřil obavu, že herci oproti jiným zaměstnancům nejsou chráněni vládními opatřeními. Asociace profesionálních divadel v reakci uvedla, že tento postoj ostatní scény nepodporují. Diskusi o hraní v současné situaci by ale rádo zahájilo i HaDivadlo, které kvůli pozitivnímu testu jednoho z pracovníků zrušilo dočasně svůj program.
19. 9. 2020|
90' ČT24

Soud musí rozhodnout, co je a není v divadle možné, říká žalobce kontroverzní hry. Bude to výzva, reagují divadelníci

Scénou, ve které Ježíš znásilňuje muslimskou ženu, z loňské brněnské přehlídky Divadelní svět se zabýval Městský soud v Brně. Žalobu kardinála Dominika Duky zamítl. Nepodařilo se mu totiž prokázat, že hra režiséra Olivera Frljiče Naše násilí a vaše násilí zasáhla do jeho práv na svobodu vyznání. Soud sice uznal, že reprezentanty církve Jana Pavla II. nebo Ježíše Krista zobrazili autoři hry neuctivě, kardinál Duka tím ale nebyl nijak omezen ve vyznávání své víry. Rozsudek zatím není pravomocný a žalobci očekávají, že spor skončí až u Evropského soudu pro lidská práva. O kauze diskutovali divadelníci i zástupci církve v pondělní Devadesátce ČT24.
19. 3. 2019|