TÉMA

Naše násilí a vaše násilí

Duka se odmítá omluvit za údajné zneužívání v kléru
Pražský arcibiskup Dominik Duka žádá omluvu po muži, který tvrdí, že jej jako dospívajícího zneužili dva duchovní. Podle kardinála to byl on, kdo udržoval sexuální styky s duchovním, který se navic proti nařčení nemůže bránit, protože je po smrti. Přístupem katolických hodnostářů k problematice sexuálního zneužívání uvnitř církve se zabývala v pořadu 168 hodin Zuzana Černá.
28. 6. 2021|
Kardinál Duka trvá na tom, že divadelní hry zasáhly do jeho práv. Odvolává se ke krajskému soudu
Kardinál Dominik Duka chce pokračovat v soudním sporu s brněnskými divadelníky kvůli hrám Prokletí a Naše násilí a vaše násilí. Ke Krajskému soudu v Brně podal odvolání proti verdiktu městskéh soudu, který žalobu na brněnské Centrum experimentálního divadla (CED) a Národní divadlo Brno zamítl. Hry podle kardinála a jeho advokáta Ronalda Němce zasáhly do jejich osobnostních práv. Domáhají se omluvy.
6. 5. 2019|Kristýna Šopfová
90' ČT24
Soud musí rozhodnout, co je a není v divadle možné, říká žalobce kontroverzní hry. Bude to výzva, reagují divadelníci
Scénou, ve které Ježíš znásilňuje muslimskou ženu, z loňské brněnské přehlídky Divadelní svět se zabýval Městský soud v Brně. Žalobu kardinála Dominika Duky zamítl. Nepodařilo se mu totiž prokázat, že hra režiséra Olivera Frljiče Naše násilí a vaše násilí zasáhla do jeho práv na svobodu vyznání. Soud sice uznal, že reprezentanty církve Jana Pavla II. nebo Ježíše Krista zobrazili autoři hry neuctivě, kardinál Duka tím ale nebyl nijak omezen ve vyznávání své víry. Rozsudek zatím není pravomocný a žalobci očekávají, že spor skončí až u Evropského soudu pro lidská práva. O kauze diskutovali divadelníci i zástupci církve v pondělní Devadesátce ČT24.
19. 3. 2019|han
Kardinál Duka neuspěl se žalobou na brněnská divadla. Žádal omluvu kvůli kontroverzním hrám
Městský soud v Brně zamítl žalobu kardinála Duky na Centrum experimentálního divadla (CED) a Národní divadlo Brno. Žaloba se týkala uvedení kontroverzních her režiséra Olivera Frljiče Prokletí a Naše násilí a vaše násilí na přehlídce Divadelní svět. Duka žádal omluvu za zásah do osobnostních práv. Rozsudek není pravomocný, žalobci se chtějí odvolat.  Spor by mohl skončit až u Evropského soudu pro lidská práva.
18. 3. 2019Aktualizováno18. 3. 2019, 17:30|