TÉMA

HSBC Holdings

Čapí hnízdo by nedostalo úvěr, pokud by za ním nestál Agrofert, řekl u soudu bankéř

Pražský městský soud v pondělí pokračoval v projednávání kauzy možného dotačního podvodu u projektu areálu Čapí hnízdo. Jeden ze svědků, bankéř Filip Koutný, u soudu řekl, že projekt by u banky HSBC nezískal úvěr na stavbu areálu, pokud by za něj neručila společnost Agrofert. Jejich spojení podle něj dosvědčuje i dokumentace. V pondělí soud také vyhověl návrhu obžaloby a nechá zkoumat Andreje Babiše mladšího znalcem z oboru psychologie a psychiatrie. Posudek by měli znalci zpracovat do 30. listopadu. Hlavní líčení se tak protáhne až do prosince.
26. 9. 2022Aktualizováno26. 9. 2022, 20:14|

Pětice bank musí zaplatit 344 milionů eur. Evropská komise je potrestala za kartel

Evropská komise vyměřila pěti nadnárodním finančním institucím pokutu 344 milionů eur (8,7 miliardy korun) za kartel při obchodování s měnami. Největší švýcarská banka UBS ale pokutu platit nemusí, protože Komisi na existenci kartelu sama upozornila. Jinak by musela zaplatit 94 milionů eur.
2. 12. 2021|

PPF dokončila převzetí CME, generálním ředitelem bude Didier Stoessel

Skupina PPF prostřednictvím dceřiných firem dokončila akvizici společnosti Central European Media Enterprises (CME). PPF nyní plně majetkově kontroluje aktivity CME v Česku, na Slovensku, v Rumunsku, Slovinsku a Bulharsku, uvedla skupina v tiskové zprávě. V Česku tak PPF ovládla televizní skupinu Nova, ve které už držela podíl do roku 2004, kdy ho prodala právě CME.
13. 10. 2020|

Akcie britské banky HSBC klesly nejníže za 25 let kvůli podezřelým transakcím

Cena akcií britské banky HSBC se v pondělí na hongkongské burze propadla na nejnižší úroveň za čtvrt století. Důvodem jsou zprávy médií, že firma podobně jako některé další přední finanční instituce po téměř dvě desetiletí prováděla převody velkého množství podezřelých peněz. HSBC je největší evropskou bankou z hlediska objemu aktiv.
21. 9. 2020Aktualizováno21. 9. 2020, 11:49|

Odpověď na bezpečnostní zákon: USA připravují sankce, Londýn nabízí Hongkonžanům občanství

Americká Sněmovna reprezentantů schválila sankce v souvislosti s bezpečnostním zákonem v Hongkongu. Úřady tak budou moct trestat banky za obchodování s čínskými představiteli, kteří se budou podílet na vymáhání nových pravidel. Podle USA i Velké Británie porušil Peking zavedením bezpečnostního zákona mezinárodní závazky, protože omezuje svobody obyvatel Hongkongu. Londýn už nabídl jeho občanům pomoc při získání britského občanství, Čína pohrozila Británii odvetnými opatřeními.
2. 7. 2020|

Klesá zisk a výhled je nejistý. Největší evropská banka HSBC chce zrušit 35 tisíc pracovních míst

Největší evropská banka HSBC se vrátila k plánu zrušit 35 tisíc pracovních míst, tedy zhruba patnáct procent z celkového počtu. Před časem ho odložila po vypuknutí koronavirové krize. Vyplývá to z interního dokumentu, do kterého nahlédla agentura Reuters. Mluvčí firmy obsah dokumentu potvrdila.
17. 6. 2020|

Velká novoroční demonstrace v Hongkongu. Protestovaly až statisíce lidí, stovky policie zatkla

Kritici vlády v Hongkongu zahájili nový rok další demonstrací za demokratické reformy. Podle organizátorů se akce zúčastnil milion lidí, místní úřady ale toto číslo nepotvrdily. Různá média uvádějí desítky až stovky tisíc protestujících. Od pokojného pochodu se oddělily skupiny radikálů, kteří se později střetli s policisty. Ti použili vodní děla a slzný plyn. Podle policie bylo na čtyři sta osob zadrženo.
1. 1. 2020|

Rodí se třetí největší banka v Evropě. Commerzbank a Deutsche Bank jednají o fúzi

Německé bankovní domy Commerzbank a Deutsche Bank potvrdily spekulace, že zvažují fúzi. Commerzbank v krátkém sdělení uvedla, že banky se dohodly na zahájení rozhovorů, Deutsche Bank ale upozorňuje, že jednání nemusejí žádný výsledek přinést. Deutsche je největší bankou v Německu, a pokud by se spojila s Commerzbank, vznikla by zřejmě třetí největší banka v Evropě za britskou HSBC a francouzskou BNP Paribas, uvedla agentura Reuters.
17. 3. 2019|