TÉMA

Petr Šereda

Nový nejvyšší státní zástupce zatím není, Benešová plánuje další schůzky

Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová šla na středeční schůzku s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou (za ANO) apelovat, aby byla při obsazení místa nejvyššího státního zástupce zachována systémová kontinuita a nezávislost státních zastupitelství. Bradáčová to řekla před vlastním jednáním. Ministryně se setkala také s olomouckým státním zástupcem Ivem Ištvanem, k obsahu schůzek se následně nevyjádřila.
2. 6. 2021Aktualizováno2. 6. 2021, 22:15|

Inspekce navrhla obžalovat kriminalistu Machalu. Vynášel podle ní informace v kauze přidělování bytů

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) navrhla obžalovat ze zneužití pravomoci vyšetřovatele brněnské kriminální policie Vladimíra Machalu. Policie ukončila vyšetřování a spis předala státnímu zástupci. Na dotaz České televize to uvedl mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Petr Šereda. Státní zástupce nyní podle něj studuje spis a do konce června by měl rozhodnout, zda v případu podá obžalobu. Machala podle kriminalistů informoval o vyšetřování podvodů při přidělování obecních bytů svého známého, který pracuje na radnici Brno-střed.
17. 5. 2021|

Vrchní soud uzavřel případ krácení daní za textil, souvisí s kauzou Stoka

Olomoucký vrchní soud uzavřel kauzu krácení daní na textilním zboží ze strany skupiny podnikatelů, kteří podle rozsudku obrali stát o půl miliardy korun. Ve skupině byl i brněnský podnikatel iráckého původu Saman El-Talabani, klíčový svědek, který policisty dovedl ke korupční kauze v Brně-střed zvané Stoka. Krajský soud mužům uložil původně tresty od čtyř do 13 let, vrchní soud ve čtvrtek zmírnil tresty čtyřem obžalovaným včetně El-Talabaniho, tomu soud snížil trest o rok na tři roky.
7. 5. 2021|

Po zásahu na radnici Brna-střed obvinila policie devět lidí kvůli zakázkám

Devět lidí obvinila policie po zásahu na radnici Brna-střed z trestných činů souvisejících s veřejnými zakázkami. Podle mluvčího Národní centrály proti organizovanému zločinu se zásah na radnici i obvinění týkají podezření z nezákonného ovlivňování zakázek, které městská část zadávala.
8. 3. 2019Aktualizováno8. 3. 2019, 12:25|