TÉMA

Obří důl

Nebezpečí lavin v Krkonoších je značné. Při třetím stupni hrozí i samovolné pády

Na třetí stupeň, který znamená značné riziko, stouplo lavinové nebezpečí v Krkonoších. Laviny mohou spadnout i samovolně, případně již při malém zatížení. V nejvyšších českých horách napadlo hodně sněhu, na hřebenech je ho až 160 centimetrů. Třetí stupeň nebezpečí byl vyhlášen již kolem vánočních svátků, v oblasti kotle tehdy spadlo šest větších lavin.
16. 1. 2024|

Lyžařka se podle zástupců Krkonošského národního parku fotila v zakázané lokalitě. Hrozí jí pokuta

Krkonošský národní park (KRNAP) zahájil správní řízení s lyžařkou Sandrou Schützovou, donedávna českou reprezentantkou v běhu na lyžích. Podle fotografií, které sama zveřejnila na sociálních sítích, se zřejmě pohybovala v přísně střežené lokalitě v Obřím dole, kam je vstup podle zákona zakázaný. Lyžařka to popírá.
18. 5. 2022|

Záchranáři našli pod Sněžkou tělo německého turisty, který zmizel v lednu

Teprve po čtvrt roce skončilo pátrání po německém turistovi, který se koncem ledna ztratil v Krkonoších. Zabloudil v okolí Sněžky. Čeští i polští horští záchranáři ho poté hledali, když neuspěli, usoudili, že nejspíše zahynul. Až nyní nalezli jeho tělo.
8. 4. 2019|
Počasí

Silný vítr srazil večer ze Sněžky do Obřího dolu muže a ženu. Pomoc si přivolali až ráno

Silný nárazový vítr ve středu kolem deváté hodiny večer srazil z úbočí Sněžky směrem do Obřího dolu muže a ženu. Oba se zřítili do Rudného Žlebu, když za tmy sestupovali ze Sněžky. Až ve čtvrtek ráno muž přivolal pomoc. Na místě zasahoval vrtulník, který těžce zraněnou a podchlazenou ženu s pomocí lanového podvěsu přepravil do bezpečí. V tiskové zprávě to uvedli zástupci krkonošské horské služby. V Krkonoších na hřebenech již několik dní fouká silný vítr. V noci na čtvrtek byla na hřebenech také mlha a teplota kolem nuly.
7. 3. 2019|