TÉMA

Štěpán Pácl

Neklan rozpoutává v Brně boj o moc

V dramatu Neklan propojil Julius Zeyer české báje s úvahami o politické a společenské situaci moderní doby. Jeho hra se na jevištích už několik desetiletí neobjevila, v současném přebásnění se ji nyní rozhodlo uvést až Národní divadlo Brno. Nemilosrdný boj o moc se dá podle inscenátorů v mnohém vztáhnout i na současnost.
2. 12. 2022|

Čapkova Matka dostala aktuální rozměr. Brněnské divadlo chystá premiéru

Činoherci z Národního divadla Brno připravují inscenaci Čapkovy Matky. V souvislosti s válkou na Ukrajině dostala aktuální rozměr. Titulní postavu, která postupně ztrácí syny, ale nadále s nimi promlouvá a pokouší se dobrat smyslu všeho utrpení, ztvární Tereza Groszmannová. Páteční premiéra v Redutě je podle rezervačního systému vyprodaná, na reprízy lze ještě lístky zakoupit.
6. 4. 2022|

Marie Durnová je v Brně sama na Stěhování duší

Naděje a sny jedné osamělé ženy zaplnily komorní jeviště Mahenova divadla. Brněnská scéna se rozhodla uvést lyrické monodrama Stěhování duší, které napsal Josef Topol. Hlavní a jediné role se zhostila Marie Durnová.
19. 9. 2020|

Národní divadlo v Brně nasazuje odložený Slaměný klobouk i nekorektního McDonagha

Podobně jako další scény, i Národní divadlo Brno zařazuje na podzimní program premiéry, které muselo na konci minulé sezony kvůli pandemii covidu-19 odložit. Hned v září to v činohře roztočí maďarský Liliom, pobaví komedie Slaměný klobouk, antickou tragédii prožije Idomeneus a nekorektnost slibuje Velmi, velmi, velmi temný příběh.
3. 9. 2020|

Země je hladová, žijeme na dluh a ztrácíme citlivost, varuje Švandovo divadlo

Země trpí a společnost ztrácí citlivost, varuje mladý dramatik David Košťák. Příběh o ekologii, současné politice a touze po nekonečném růstu napsal pro pražské Švandovo divadlo. Představení Hladová země vzniklo pod vedením režiséra Štěpána Pácla.
4. 3. 2019|