TÉMA

Abdalazíz Buteflika

Alžírský prezident Buteflika ustoupil bouřícímu lidu, popáté kandidovat nebude

Alžírský prezident Abdalazíz Buteflika po masových protestech oznámil, že nebude znovu kandidovat na post hlavy státu. Zároveň odložil volby plánované na 18. dubna a slíbil i změny ve složení vlády a politické a ekonomické reformy. Do konce roku předloží návrh ústavy, kterou by lidé měli schválit v referendu. Jmenovat chce i orgán, jehož úkolem bude naplánovat termín nových voleb. Vzápětí po ohlášení Buteflikova rozhodnutí ohlásil premiér Ahmad Ujahjá rezignaci. Vládu nově povede dosavadní ministr vnitra Núreddín Bedúí.
11. 3. 2019Aktualizováno11. 3. 2019, 20:39|

Zastavené vlaky i metro. Tisíce Alžířanů opět protestovaly proti další kandidatuře nemocného prezidenta

Desítky tisíc lidí se v pátek sešly v centru Alžíru na demonstraci proti další kandidatuře dlouholetého alžírského prezidenta Abdalazíze Butefliky v prezidentských volbách.  Místní úřady kvůli očekávaným protestům zastavily provoz městských vlaků a metra.
8. 3. 2019Aktualizováno8. 3. 2019, 23:09|

Prezidentovy sliby lepších zítřků Alžířany neobměkčily. Protesty proti jeho kandidatuře pokračují

Alžírský prezident Abdalazíz Buteflika slíbil zkrácení prezidentského mandátu a vypsání předčasných voleb v případě, že znovu vyhraje nadcházející volby. Churavějící dvaaosmdesátiletý Buteflika se prohlášením, ve kterém mimo jiné slíbil i lepší distribuci národního bohatství, snažil uklidnit protesty Alžířanů, jež se zvedly po oznámení jeho už páté kandidatury. Masové demonstrace se o víkendu a v pondělí konaly nejen v Alžírsku, ale i v Paříži, Marseille a Toulouse.
4. 3. 2019|

Vetchý diktátor Buteflika chce vládnout i popáté. Čtyřicetimilionové Alžírsko se bouří

Desetitisíce Alžířanů vyšly do ulic na protest proti záměru současného prezidenta Abdalazíze Butefliky už popáté získat nejvyšší funkci. Demonstranti se shromáždili v Alžíru i v dalších městech. V hlavním městě se snažili policisté rozehnat davy studentů vodními děly, napsala agentura AFP. Navzdory protestům Buteflikův tým odevzdal dokumenty potřebné pro kandidaturu. Zemi s 42 miliony obyvatel vládne od roku 1999 a k moci ho vynesla krvavá občanská válka, která trvala deset let.
3. 3. 2019Aktualizováno3. 3. 2019, 19:28|