TÉMA

Olešnice

Lidem z Olešnice na Rychnovsku vadí hluk ze střelnice. Chtějí, aby ji provozovatel ztišil

Obyvatelé Olešnice na Rychnovsku poslali předžalobní výzvu provozovatelům veřejné střelnice v sousedních Česticích. Požadují, aby spolek Orličtí ostrostřelci zajistil snížení hlučnosti. Že rány ze střelnice překračují hlukové limity, potvrdilo měření hygieniků. Jde ovšem o střelnici, kde běžně povinné střelby absolvují policisté i městští strážníci.
7. 11. 2023|

Kvůli zatopení obce Brodek u Přerova podal státní zástupce obžalobu

Případ záplav v Brodku u Přerova z října 2020 míří k soudu. Státní zástupce obžaloval jednu fyzickou a jednu právnickou osobu z obecného ohrožení z nedbalosti. ČT to řekl státní zástupce David Pivoda. V den povodně zůstalo stavidlo na jezu uzavřené a rozvodněná Olešnice zaplavila sedmdesát nemovitostí a způsobila škodu téměř čtrnáct milionů korun. V případě prokázání viny hrozí pachatelům peněžitý trest nebo až osm let vězení.
16. 6. 2023|

Místo do kanálu do kontejneru. Od ledna musí obce umožnit sběr použitých olejů

Obce musejí od Nového roku zajistit nádoby na použitý olej nebo tuk z kuchyně. Ty teď často končí v kanalizaci. Odpad z pánví a fritéz by místo ucpávání stok měl posloužit při výrobě tepla a elektřiny nebo biopaliv, která se přidávají do pohonných hmot.
31. 12. 2019|

Provokace StB proti sedlákům skončila dvěma tresty smrti. Proces teď připomněli studenti práv

Rekonstrukcí politického procesu se sedláky z Olešnicka na Vysočině vyvrcholil festival proti totalitě Mene Tekel. Studenti právnické fakulty oživili 66 let staré události, kdy StB nasadila mezi zemědělce svého agenta, který postřelil místního komunistického předáka. Následovalo zatýkání, tresty smrti nebo dlouholetého vězení. Záznam rekonstrukce si můžete přehrát v tomto článku.
2. 3. 2019|