TÉMA

Chlor

Hasiči v Ostrově zasahovali u úniku chloru ze školního bazénu

Hasiči v protichemických oblecích zasahovali u úniku chloru v základní škole v Masarykově ulici v Ostrově na Karlovarsku. Látka zamořila technickou místnost plaveckého bazénu, jeho správce se nadýchal chemikálií a záchranáři ho převezli do nemocnice. Výuka v té době byla ve třídách ve vedlejší budově, žáky a učitele tak nebylo nutné evakuovat.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 12:46|

V Dúmě vraždila chlorem elitní syrská Tygří jednotka, tvrdí experti

Za útokem plynným chlorem v roce 2018 v Dúmě stály syrské vzdušné síly, konkrétně obávaná Tygří jednotka. V závěrečné zprávě z vyšetřování to uvedli odborníci z Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Útok si vyžádal desítky obětí, Damašek vinu dosud popíral. Používání chloru jako zbraně zakazuje Úmluva o chemických zbraních, kterou podepsala i Sýrie.
27. 1. 2023|

Únik toxického plynu v jordánském přístavu Akaba zabil třináct lidí a přes dvě stě zranil

Únik toxického plynu ze skladovací nádrže v jordánském přístavu Akaba zabil nejméně třináct lidí a dalších zhruba dvě stě padesát jich zranil, píše agentura AP s odkazem na jordánské úřady a státní média. Podle informací agentury Reuters zřejmě unikl chlor.
27. 6. 2022|

Po sobotním požáru v chemičce musí hygienici zkontrolovat ovoce na zahradách i vodu v bazénech

Občané ve Lhotsku na Zlínsku sčítají škody po sobotním požáru v  místní firmě, kde hořela tuna chemické látky s obsahem chloru. Nepříjemný kouř se nad obcí vznášel jen pár desítek minut, během nich ale dokázal popálit rostliny na zahradách. Vedení obce navíc zatím nedoporučuje konzumovat zbylé ovoce a zeleninu, kterou mrak neponičil.
27. 6. 2019|

V syrské Dúmě se útočilo látkou s chlorem, potvrdila Organizace pro zákaz chemických zbraní

Toxická látka obsahující chlor byla použita jako zbraň při útoku na syrské město Dúmá loni v dubnu, uvádí ve své konečné zprávě o incidentu Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Mandát vyšetřování této mezinárodní organizace však na rozdíl od jiných případů nezahrnoval připsání viny kterékoli straně konfliktu, napsala agentura AP.
1. 3. 2019|