TÉMA

Koncepce

Peníze ve školství by mohlo ušetřit zrušení devátých tříd nebo více odučených hodin pedagogů

Návrhy rozpočtových úspor, o kterých aktuálně jednají vládní strany, se týkají také školství. Koalice mimo jiné zvažuje, jestli neušetřit peníze zrušením devátých tříd základních škol. Místo toho by mohlo vzniknout několik povinných ročníků na středních školách. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je nutné jednat o širší koncepci vzdělávacího systému. Politici nyní debatují také o možnostech zvýšení týdenního počtu hodin takzvané přímé pedagogické činnosti, tedy doby, po kterou kantor přímo vyučuje.
30. 4. 2023|

Sportovce netrápí jen drahé energie. Problémem je i nárůst byrokracie, míní Ertl

Vysoké ceny energií tvrdě dopadají nejen na domácnosti, ale také například na sportovní spolky a svazy. Starostka České obce sokolské Hana Moučková v úterních Událostech, komentářích řekla, že čtvrtina zástupců tělocvičných jednot vnímá současnou situaci jako ohrožující. Předseda Sdružení sportovních svazů Zdeněk Ertl doplnil, že problémem je i přebujelá byrokracie.
9. 11. 2022|

Chci rozhodovat podle tvrdých dat, revoluci nečekejte, vzkázal kandidát na ministra školství Balaš

Vladimír Balaš (STAN), kterého ve středu plánuje prezident Miloš Zeman jmenovat novým ministrem školství, v pondělních Událostech, komentářích mimo jiné prozradil, že na nabídku resort vést nekývl okamžitě, naopak se nejprve radil například se svou ženou. Po nástupu do úřadu nechystá revoluci, chce maximálně využít tým, který už tam působí. Rozhodování chce Balaš co nejvíce založit na tvrdých datech.
27. 6. 2022|

Koncepce pro dopravu do roku 2027 míří na energetické úspory i ekologii. Ještě ale nezohledňuje dopad covidu

Vláda schválila koncepci dopravní politiky do roku 2027. Cílem je snížení ekologické a energetické náročnosti tuzemské dopravy, udržitelné plánování a využití moderních technologií. Oznámilo to ministerstvo dopravy. Koncepce počítá i s výhledem až do roku 2050, záměrem je snížení spotřeby zhruba na třetinu. Doprava patří k energeticky nejnáročnějším oborům v českém průmyslu, na spotřebě se podílí ze čtvrtiny.
8. 3. 2021|

30 let zpět: Učitelé demonstrují za odbornější vedení

Protest několika set pedagogů u budovy ministerstva školství dal najevo nespokojenost českých učitelů. Ti se dožadovali řešení nahromaděných problémů. Například chtěli více odborníků na ministerstvu nebo znát jeho budoucí koncepci.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
20. 2. 2021|
Události komentáře

Epidemie spalniček: Pseudovědeckým argumentům na internetu se těžko čelí, říká Vojtěch

Od začátku roku se v Česku nakazilo spalničkami 156 lidí. Nejvíc jich je v Praze, kde už virus napadl 73 obyvatel. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (nestr. za ANO) proto nařídil povinné očkování některých zdravotníků. Lidem očkovaným už dávno také doporučuje nechat se testovat na protilátky. Ministr byl hostem pořadu Události, komentáře.
26. 2. 2019|