TÉMA

Barham Sálih

Ani smrt neochránila před spravedlností. V Paříži zazněly tresty pro francouzské islamisty

Tresty od pětadvaceti let až po doživotí vynesl v pátek soud v Paříži nad Francouzi, kteří v Sýrii a Iráku působili v řadách samozvaného Islámského státu (IS). Proces se čtyřiadvaceti obžalovanými byl prvním svého druhu. Vedl se i přes to, že mnozí nich v bojích zemřeli. Francie zároveň řeší citlivou otázku návratu asi pěti set francouzských islamistů z Blízkého východu.
17. 1. 2020|

Při protestech v Iráku zemřely desítky lidí. Zákaz vycházení platí už i v Bagdádu

Iráckými městy se od úterý šíří protesty kvůli ekonomickým problémům a korupci ve vládě. Od té doby přišlo o život podle zdroje agentury AFP 27 lidí, mezi nimiž je 25 demonstrantů a dva policisté. Agentura Reuters píše o 20 mrtvých a o šesti stech raněných. Lidé demonstrují i přes zákazy vycházení.
2. 10. 2019Aktualizováno3. 10. 2019, 18:56|

Babiš na úvod summitu EU a arabských států jednal s iráckým prezidentem a navštívil české vojáky

V Egyptě v sobotu začal historicky první summit mezi Ligou arabských států (LAS) a Evropskou unií. Účastní se jej i český premiér Andrej Babiš (ANO). Jednat už stihl s iráckým prezidentem Barhamem Sálihem a libanonským premiérem Saadem Harírím. Se Sálihem diskutovali o bezpečnostní situaci, podpoře boje proti Islámskému státu, poválečné rekonstrukci země i vzájemných ekonomických vztazích. Na probírání konkrétních projektů ale podle předsedy vlády nedošlo.
24. 2. 2019Aktualizováno24. 2. 2019, 18:58|