TÉMA

Muzeum moderního umění

Zahraniční galerie a muzea chystají výstavy starých mistrů i moderního umění

Navzdory pandemii, která omezuje i kulturu, chystají zahraniční galerie a muzea výstavy, o nichž se mluví jako o „očekávaných“. Takovou je třeba retrospektiva americké umělkyně Georgie O'Keeffeové nebo výstava o cestovatelské vášni renesančního malíře Albrechta Dürera. Plánované expozice, které by byla škoda minout, vybral magazín The Art Newspaper.
7. 1. 2021|

Vydatné deště v Olomouci zavřely obrazárnu Muzea umění. Zaměstnanci odstraňují vlhkost

Muzeum umění v Olomouci muselo tento týden zavřít část jedné ze svých největších expozic nazvanou Století relativity, která se nachází v Obrazárně. Důvodem je vlhkost, jež se v místnostech objevila po současných vydatných deštích. Výstavní prostory jsou uzavřené do odvolání, exponáty podle vedení muzea poškozeny nejsou.
29. 5. 2019|

Přestřelka olomouckých muzejníků s ministrem kultury pokračuje. Hraje se o půl miliardy na stavbu SEFO

Muzeum umění Olomouc při hledání návrhu podoby nové muzejní budovy Středoevropského fóra Olomouc (SEFO) opakovaně porušilo zákon o zadávání veřejných zakázek. Novinářům to řekl Miroslav Leixner, ředitel ministerského odboru interního auditu a kontroly. Muzeum je nyní s ministerstvem ve sporu, jeho zaměstnanci chtějí Staňkovo odstoupení.
22. 3. 2019Aktualizováno22. 3. 2019, 17:48|

Bezmála polovina zaměstnanců olomoucké galerie se postavila za svého šéfa. Bojí se, že bude odvolán

Téměř čtyři desítky zaměstnanců Muzea umění v Olomouci se v pátek ve veřejném prohlášení postavily za svého ředitele Michala Soukupa. Důvodem je dění ohledně stavby Středoevropského fóra (SEFO), na kterou vláda nedávno uvolnila šest set milionů korun. Muzeum má už dlouho projekt od architekta Jana Šépky, ministerstvo ale rozhodlo o architektonické soutěži. V Muzeu umění je nyní prováděn hospodářský audit, obavy mají zaměstnanci i z dosud nepodložených informací o možném Soukupově odvolání.
15. 2. 2019|