TÉMA

Karel Nešpor

Videoherní průmysl se stal během pandemie gigantem. Kvůli izolaci se lidé uchylují k virtuálnímu světu

Zatímco pandemie covidu-19 negativně ovlivnila téměř všechny aspekty života a zábavního průmyslu, úspěch videoherní branže naopak prudce narostl. Kvůli přísným protiepidemickým opatřením a častým uzávěrám lidé hledají způsoby, jak trávit v izolaci čas. Mnoho z nich se obrátilo právě k virtuálnímu světu. Již velmi úspěšný průmysl tak díky epidemii zaznamenal nejlepší rok za poslední dekádu.
19. 2. 2021|

Usmívat se na jiné lze i přes Zoom, lidé ani teď nejsou v úplné izolaci, říká psychiatr Nešpor

Omezení společenského života zavedená kvůli pandemii covidu-19 nelze považovat za sociální izolaci, je přesvědčen psychiatr, bývalý primář mužského oddělení závislostí Psychiatrické nemocnice Bohnice Karel Nešpor. Lidé se stále stýkají s lidmi ze své domácnosti, kolegy v práci, ale i s dalšími lidmi, s nimiž se mohou spojit díky technice. Soudí, že komunikace na dálku by byl špatný pán, kdyby nahrazoval reálné kontakty, ale v současné situaci plní roli dobrého sluhy. Karel Nešpor byl hostem Interview ČT24, rozhovor s ním vedla Barbora Kroužková.
18. 1. 2021|

Anonymní alkoholici se scházejí on-line. Kvůli omezením hrozí nárůst počtu závislých

Skupiny Anonymních alkoholiků přesunuly svá setkávání na internet. Do virtuálního prostředí už přešly skupiny v Praze, Brně, Ostravě, Písku nebo Liberci. Tento týden se na Skypu sejdou skupiny z Přerova, Prostějova a Olomouce. Různé skupiny Anonymních alkoholiků podle odhadu spolku v Česku navštěvuje asi 600 lidí. Odborníci upozorňují na to, že kvůli komplikacím spojeným s koronavirem hrozí nárůst počtu lidí, kteří se s alkoholem potýkají.
8. 11. 2020|

Obliba hazardu po koronavirové přestávce opět roste. Spor o hrací automaty nekončí

Obliba hazardních her roste. Loni Češi prohráli přes 36 miliard korun, to je o pět miliard víc než v roce 2018. Nejvíc peněz lidé nechali v herních automatech. A po útlumu během jarní koronavirové karantény se zájem opět zvyšuje. Některé iniciativy či například část pražských radních chtějí hrací automaty úplně zakázat.
26. 7. 2020|

Anonymní on-line poradna pro gamblery funguje dva roky. Závislost si otestovalo skoro 2000 lidí

Téměř dva roky od spuštění on-line poradny pro gamblery si více než 1800 lidí nechalo udělat test, jak velký je pro ně hraní problém. Skoro polovina z nich zjistila, že velký – ty závislé pak čeká sedmitýdenní léčebný program, který zatím podstoupilo 125 gamblerů. Projekt Končím s hraním pomáhá podle Josefa Šedivého z organizace Sananim hlavně díky anonymitě a snadné dostupnosti na internetu.
2. 11. 2019|
90' ČT24

Proti hazardu jsme vykročili správně, ale nebezpečně se šíří mezi mladistvými, uvedl Nešpor

Dva roky od přijetí zpřísněného zákona o hazardních hrách znamenaly příznivý vývoj, ale hazard, zejména on-line hazard, je stále nebezpečně rozšířen mezi dospívajícími. V pořadu Devadesátka ČT24 to uvedl emeritní primář oddělení pro léčbu závislostí Nemocnice Bohnice Karel Nešpor. Podle něho to může být „dynamitová patrona pro budoucnost České republiky“.
7. 2. 2019|