TÉMA

Dešťovka

Ekologický program podpoří šetrnou výstavbu. Žádost bude jednotná a elektronická, slíbil Brabec

Další etapa Nové zelené úsporám (NZÚ) podpoří renovaci a výstavbu bytových domů i mimo Prahu. Zahrne také dotační program Dešťovka. Žadatelé, kteří v žádosti zkombinují více různých opatření, například zateplení a výměnu kotle, získají bonus. Příjem žádostí do nové etapy začne v říjnu, plynule naváže na dosavadní program. Do roku 2030 má na podporu ekologických opatření jít nejméně 39 miliard korun.
26. 7. 2021Aktualizováno26. 7. 2021, 13:32|

Katastrofální sucho. V celém Česku vysychají pole i vodní zdroje

Zemědělské sucho bylo v dubnu prakticky v celém Česku, silné nebo mimořádné sucho bylo také v osmdesáti procentech zdrojů podzemní vody. Situace je katastrofická, řekl na tiskové konferenci ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Tak špatnou situaci podle něj předchozí generace nezažily.
29. 4. 2020|

Dotace na vodu pro obce končí. Peníze půjdou na vodovody i zachycení dešťovky

Obce měly poslední šanci získat peníze na vodovody a kanalizace. V pátek končí dotační výzva od ministerstva životního prostředí, žádosti do ní mohli starostové posílat od začátku listopadu. Pomoct v boji se suchem a zlepšit kvalitu vody má i program Velká Dešťovka, který skončil v polovině ledna. Nové kolo žádostí ale začíná už v pondělí.
31. 1. 2020|

Proti suchu bojuje stát hlavně na papíře, tvrdí NKÚ. Máme tisíce projektů, brání se ministerstva

Nejvyšší kontrolní úřad viní ministerstva, že nereagovala na hrozbu sucha, které působí miliardové škody. Podle zprávy z kontrol, které úřad provedl v resortech zemědělství a životního prostředí, není většina dotačních programů na řešení problematiky sucha dostatečně konkrétní a řada navržených opatření zůstala jen na papíře. Ministerstva závěry kontrolorů odmítla, hovoří o tisících opatření proti suchu, která připravila.
4. 11. 2019Aktualizováno4. 11. 2019, 13:36|

Ušetří pitnou vodu i peníze. Ke kropení sportovišť brněnská škola využije dešťovku

Městská část Brno-Bohunice chce zachytávat srážkovou vodu, která dopadá na střechu místní školy, a dál ji využívat například ke kropení sportovišť. Radnice vodu efektivně využije a ulehčí i svému rozpočtu. Za spotřebu pitné vody na kropení a za odvod dešťovky do kanalizace zaplatí v současné době zhruba dvě stě tisíc korun ročně.
6. 8. 2019|

Žlaby, polder, rybník. V Přísnoticích na Brněnsku budují systém, který vrátí vodu do půdy

Po deštivém květnu přicházejí nerovnoměrné srážky a často i bouřky, místy se vrací sucho. I proto už čtyřicet obcí využilo státní program Velká dešťovka, kde je k dispozici miliarda korun a o peníze je možné žádat celý rok. Opatření k zadržení vody teď budují třeba v Přísnoticích na Brněnsku.
17. 6. 2019|

S prohlubujícím se suchem roste zájem o dotační program Dešťovka, stále v něm zbývá 180 milionů

Státní fond životního prostředí (SFŽP) registruje více než 4400 žádostí o dotaci z programu Dešťovka; z toho přes tisíc od začátku tohoto roku. České televizi to potvrdila Lucie Früblingová ze SFŽP. Největší zájem je podle ní o akumulaci srážkové vody pro zálivku zahrady, naopak nejmenší zájem je o přečištění odpadní vody. Zájemci můžou stále podávat žádosti o dotaci, nevyčerpaných zůstává ještě asi 180 milionů korun.
8. 5. 2019|
Doporučujeme

Více rybníků a přehrad, navrhuje vláda. V půdě i řekách chybí voda

V české půdě chybí miliardy kubíků vody. A pršet nemá ani v příštích dnech. Nedostatek srážek ohrožuje úrodu, snižuje hladinu řek a někde vede k zákazu zalévání zahrádek. Boj se suchem je jednou z priorit vlády, aktivní by ale podle premiéra Andreje Babiše (ANO) měly být i regionální samosprávy.
17. 4. 2019Aktualizováno22. 4. 2019, 13:26|

Peníze na podzemní nádrže či zelené střechy. Z programu dešťovka rozdělí stát miliardu

Ministerstvo životního prostředí v pondělí vypsalo výzvu na projekty takzvané velké dešťovky pro obce, ve které je k dispozici miliarda korun. Radnice mohou o tyto peníze žádat například na výstavbu velké nádrže pod komunikacemi, dotace slouží i pro výstavbu zelených střech. Ministerstvo tak chce podpořit lepší zacházení se srážkovou vodou, uvedl na brífinku ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) po jednání Národní koalice pro boj se suchem.
6. 2. 2019|