TÉMA

Rozhodčí řízení

ČEZ má kvůli omezení ruských dodávek škody až v miliardách, řešením je arbitráž, uvedl Beneš

Energetická společnost ČEZ utrpěla kvůli výpadkům ruských dodávek škody ve vyšších stovkách milionů až v miliardách, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Jediným možným krokem je podle něj arbitráž. Cenové výkyvy energií podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové nenastaly s počátkem války na Ukrajině, ale už minulý rok na podzim – jako důvody uvedla bezvětrné počasí v Německu loni v létě a odstavené elektrárny ve Francii. „S touto situací si začal hrát kremelský imperátor,“ řekla. Podle programového ředitele Svazu moderní energetiky Martina Sedláka se situace na trzích začíná uklidňovat, Evropa je tak na topnou sezonu připravena.
23. 10. 2022|

Česko částečně prohrálo mezinárodní arbitráž s Diag Human. Ministerstvo financí se odvolalo

Česko částečně prohrálo mezinárodní arbitráž s firmou Diag Human ohledně údajného pochybení ministerstva zdravotnictví při zadávání veřejných zakázek na zpracovatele krevní plazmy. Stát musí podle rozhodnutí zaplatit společnosti 15,5 miliardy korun. Informaci serveru HlídacíPes potvrdilo ministerstvo financí a uvedlo, že proti verdiktu se stát odvolá. Zatím tak Česko 15,5 miliardy korun platit nebude. Diag Human požadoval 52 miliard korun.
15. 6. 2022Aktualizováno15. 6. 2022, 20:28|

Česko uspělo v arbitráži o více než pět miliard kvůli pozemkům v Praze

Česká republika uspěla v mezinárodní arbitráži se švýcarskou společností Pawlowski AG za zhruba 5,2 miliardy korun, informovalo v úterý ministerstvo financí. Na posun v arbitráži upozornil Reportér magazín. Spor se týkal údajně zmařeného developerského projektu v pražských Benicích.
2. 11. 2021|

Česko čelí mezinárodním arbitrážím za asi 64 miliard korun. Nejnovější řízení proti státu vede JCDecaux

Česko aktuálně čelí mezinárodním arbitrážím za zhruba čtyřiašedesát miliard korun. Většinu tvoří nároky společnosti Diag Human a podnikatele Josefa Šťávy. Nejnovější řízení proti státu pak zahájila francouzská firma JCDecaux za údajně zmařenou investici v pražském dopravním podniku.
31. 10. 2021|

České dráhy musely zaplatit 1,2 miliardy korun firmě Škoda Transportation

České dráhy musely před lety zaplatit 1,2 miliardy korun strojírenské firmě Škoda Transportation za dodávku lokomotiv, peníze tak zpět nedostanou. Vrchní soud v Praze v úterý při řešení odvolání státního dopravce potvrdil rozhodnutí soudu prvního stupně, který uznal dřívější verdikt arbitráže. Ta v minulosti ve sporu přiřkla peníze Škodě Transportation. Rozhodnutí je pravomocné. Dráhy proti němu mohou podat pouze dovolání, o dalším postupu rozhodnou po analýze úterního rozhodnutí.
31. 8. 2021Aktualizováno31. 8. 2021, 16:29|

ČEZ dokončil prodej bulharských aktiv a pokračuje v arbitráži proti Sofii

Energetická skupina ČEZ dokončila prodej svých bulharských aktiv, kupující bulharská finanční společnost Eurohold jí zaplatila 335 milionů eur (asi 8,6 miliardy korun). Informoval o tom mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Dodal, že ČEZ pokračuje v mezinárodní investiční arbitráži,  kterou vede od roku 2016 proti bulharskému státu.
27. 7. 2021|

Vysílací rada musí šesti odvolaným radním vyplatit čtrnáct milionů korun, rozhodl soud

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) musí svým šesti bývalým členům vyplatit přes 14 milionů korun jako náhradu ušlé mzdy. Ve středu to pravomocně potvrdil soud, který zamítl odvolání vysílací rady. Radu v roce 2003 tehdejší premiér Vladimír Špidla podle soudu odvolal nezákonně. Přiznanou částku ještě výrazně navýší úroky z prodlení. Rada bude muset hradit i dalších zhruba 2,4 milionu, které muži vynaložili na soudní řízení.
14. 4. 2021Aktualizováno14. 4. 2021, 15:35|

Česko čelí arbitrážím za 66,5 miliardy, poslední zahájila francouzská JCDecaux. Zároveň chce od státu slevy

Od Česka chtějí podnikatelé v mezinárodních arbitrážích vysoudit 66,5 miliardy korun – nejvíce za posledních pět let. Naposledy se na rozhodce obrátila francouská společnost JCDecaux, která v Praze přišla o dlouhodobý pronájem reklamních ploch v MHD a tvrdí, že stát neochránil její investici. Firma přitom zároveň od státu žádá slevy za nájem reklamních ploch na pražském letišti. Nic se ale nemění na tom, že nejvyšší částku od státu chce společnost Diag Human a podnikatel Josef Šťáva.
6. 12. 2020|
Události komentáře

Soudit se s dodavateli respirátorů má smysl, jen pokud je dobře napsaná smlouva, varuje rozhodce mezinárodních arbitráží

Advokát a rozhodce Martin Maisner pochybuje, zda skutečně dojde na žalobu vůči čínským firmám, které státu na jaře dodaly respirátory, které byly podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěch (za ANO) nekvalitní. Podle Maisnera je otázka, zda by žaloba vůbec měla smysl, kdyby se ukázalo, že ve smlouvách není vyjasněno, podle jakého práva by se měly spory řešit, případně kdyby v nich bylo, že podle čínského. Martin Maisner byl hostem Událostí, komentářů.
28. 8. 2020|

Česko uspělo ve čtyřech arbitrážích ohledně solární energie. Celkem šlo o půl miliardy korun

Česká republika uspěla ve čtyřech mezinárodních arbitrážích celkem o zhruba půl miliardy korun, které souvisí s investicemi do fotovoltaických elektráren. Ve čtvrtek to sdělilo ministerstvo financí. Česko tak zvítězilo v šesti ze sedmi solárních arbitráží, které proti němu byly zahájeny.
16. 5. 2019|
Události komentáře

Expert: Huawei je nepochybně oprávněná zahájit arbitráž. Přiznejme, že náš úřad má pravdu

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před používáním technologií čínských společností Huawei a ZTE, protože je považuje za bezpečnostní riziko. Firma Huawei se nechala slyšet, že pokud úřad varování nezruší či nezmění, je připravena bránit se i formou mezinárodní arbitráže. Podle odborníka na arbitráže a poradce několika ministrů financí Radka Šnábla situace skutečně může až do arbitráže vyústit. „Jiná věc je, jestli má Huawei šanci vyhrát,“ dodal v pořadu Události, komentáře.
9. 2. 2019|

Nizozemská firma chce po Česku v arbitráži skoro dvě miliardy kvůli podvodům s mákem

Česko poprvé čelí arbitráži kvůli nedůslednosti policie a žalobců. Téměř dvě miliardy korun chce po státu nizozemská společnost Fynerdale Holdings, která tvrdí, že přišla o peníze investované do obchodů s mákem. Tento zdálnivě výnosný byznys se nakonec ukázal jako podvod. Jenomže policie nedohledala ani korunu z vylákaných peněz.
2. 2. 2019|