TÉMA

Čadské jezero

Smrtící krvácivá horečka Chaparé se přenáší z člověka na člověka, varují vědci z CDC

Američtí vědci vyzvali k opatrnosti kvůli novému kmeni viru, který se objevil poprvé vloni v Bolívii. Vyvolává krvácivou horečku Chaparé podobnou ebole – a podle nových poznatků se může přenášet z člověka na člověka.
19. 11. 2020|

Islamisté zabili na ostrově Čadského jezera desítky vojáků

Extremistická organizace Boko Haram napojená na takzvaný Islámský stát povraždila 92 vojáků Čadu. K útoku došlo na ostrově uprostřed Čadského jezera. V oblasti, kde se střetávají hranice čtyř států, deset milionů lidí sužuje hladomor a nemoci. Nájezdy ozbrojenců humanitární krizi ještě prohlubují a uprchlické tábory v okolí plní statisíce nových utečenců.
26. 3. 2020|

Krize a konflikty dnešní doby. Podívejte se na nejlepší série World Press Photo 2019

Humanitární krize v okolí Čadského jezera, uprchlíci z Nikaraguy, Salvadoru a Guatemaly putující do USA nebo konflikt v Jemenu jsou námětem snímků, které byly letos nominovány na nejlepší sérii soutěže World Press Photo. Vítězné snímky i v dalších kategoriích, včetně Fotografie roku, budou vybrány 11. dubna.
2. 3. 2019|

Z Nigérie prchají před islamisty z Boko Haram desetitisíce lidí. Azyl hledají v Kamerunu

Kvůli pokračujícím násilnostem na severovýchodě Nigérie uprchlo do sousedního Kamerunu jen během dvou víkendových dní přes 30 tisíc lidí. Uvedl to mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) Babar Baloch. Podle něj bude letos na řešení humanitární krize v souvislosti s útoky islamistů v Nigérii potřeba nejméně 135 milionů dolarů (asi tři miliardy korun).
30. 1. 2019|