TÉMA

Cenný papír

Dluh vládních institucí stoupl meziročně o více než 630 miliard, výdaje ovlivnila pandemie

Nominální dluh vládních institucí České republiky stoupl v letošním prvním čtvrtletí meziročně o 630,3 miliardy na 2,5191 bilionu korun. Míra zadlužení zmíněného sektoru meziročně vzrostla z 32,4 procenta na 44,1 procenta HDP. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ve srovnání s posledním čtvrtletím loňského roku vládní dluh Česka vzrostl o 366,1 miliardy korun a míra zadlužení o 6,3 procentního bodu. Údaje jsou nadále ovlivněny důsledky epidemie koronaviru, uvedli statistici.
30. 6. 2021|

PPF získala 90,01 procenta O2. Chce iniciovat stažení cenných papírů z burzy

Investiční skupina PPF získala v rámci zrychleného odkupu akcií podíl 90,01 procenta v operátorovi O2, chystá se proto iniciovat stažení těchto cenných papírů z pražské burzy. Před středečním vyhlášením zrychleného odkupu skupina ovládala 83,58 procenta akcií operátora. PPF o tom informovala v tiskové zprávě. Členem burzy cenných papírů se naopak od 1. července stane holding SAB.
24. 6. 2021Aktualizováno24. 6. 2021, 13:37|

Soud potvrdil tresty vězení bývalým manažerům společnosti Key Investments

Bývalí členové představenstva investiční společnosti Key Investments (KI) Daniel Brzkovský a Klára Fenstererová půjdou na pět a čtyři roky do vězení. Tresty jim v pondělí potvrdil odvolací soud. Někdejší manažer firmy v letech 2004 až 2011 podle soudu vědomě nakupoval vysoce rizikové cenné papíry, které nebyly veřejně obchodovatelné a po krachu firmy KI byly bezcenné. Žena na společnost nedostatečně dohlížela. Dvojice způsobila klientům škodu v řádu stamilionů korun.
21. 6. 2021Aktualizováno21. 6. 2021, 13:50|

Ke zrodu pražské burzy pomohl cukr. Teď slaví už 150 let, přežila války i zákaz komunisty

Obilí, líh, řepka, jetelová semena, chmel, ale hlavně cukr. Ten způsobil, že Praha se stala obchodním střediskem pro celé Rakousko-Uhersko a čile se zde obchodovalo se zmíněnými komoditami. A to ještě dříve, než se z nadšení a touhy tehdejších podnikatelů po vlastním trhu cenných papírů a komodit zrodila samotná burza. Byla to pak právě ona, která v druhé polovině 19. století umožnila vzestup českého cukrovarnictví, když se pro své první zájemce 17. dubna 1871 otevřela. A důležitou součástí finančního systému je podle analytiků i dnes, přestože by potřebovala nabízet větší počet titulů, jak zdůrazňují.
17. 4. 2021|

Diamantové ruce svírají akcie GameStopu, cílí na Měsíc a dál. Finančními trhy pomohlo otřást Kotě bouřlivák

Finančním světem už přes týden hýbe akce milionů drobných investorů, kteří skrze internetové fórum Reddit přechytračili nákupy akcií společnosti GameStop manažery z Wall Street. Komunita WallStreetBets je svérázným a bezskrupolózním koutem internetu a hlavní ikona celé operace nechtěla vytáhnout vůči finančním elitám, nýbrž si prostě jen trochu vydělat. Legie následovatelů se ale mstí za rok 2008 a hodlá „vyletět až na Měsíc“ a třeba i dál.
4. 2. 2021|

Wall Street počítá ztráty způsobené investory z Redditu. Situací se bude zabývat Kongres

Uživatelé sociální sítě Reddit na začátku týdne způsobili zemětřesení na finančních trzích. Velké investiční fondy z Wall Street, které sázely na pokles akcií společnosti GameStop, nyní počítají ztráty v řádu miliard dolarů. Miliony uživatelů redditového fóra WallStreetBets totiž začaly hromadně skupovat cenné papíry firmy GameStop, která se živí prodejem videoher. Zákonodárci nyní plánují jednat o stavu amerického akciového trhu na půdě Kongresu.
30. 1. 2021|

Soud uznal vinnými dvojici manažerů z Key Investments, uložil jim pět a čtyři roky vězení

Soud uznal manažery Daniela Brzkovského a Kláru Fenstererovou vinnými z poškození klientů investiční společnosti Key Investments (KI). Potrestal je pěti a čtyřmi lety vězení. Muži také uložil maximální, tedy desetiletý zákaz působení ve vedení firem, žena dostala zákaz na šest let. Podle nepravomocného rozsudku způsobila dvojice klientům škodu ve výši 849,2 milionu korun. Mezi poškozenými je 45 subjektů včetně Sokolova, Lázní Bohdaneč, Votic a městských částí Praha 6 a 10.
6. 8. 2020Aktualizováno6. 8. 2020, 11:56|

Sněmovna podpořila širší změny zákona o soudech i zrušení stovek nadbytečných předpisů

Sněmovna podpořila vládní novelu o soudech a soudcích, která by měla mimo jiné přinést zákaz opakovaného jmenování předsedů soudů, cílem je však podle ministerstva spravedlnosti zejména zavedení jednotného a transparentního systému výběru soudců. Dolní komora též v prvním kole projednávání souhlasila s vládním návrhem, který počítá s tím, že všechny vyhlášky obcí a krajů by se od příštího roku měly postupně objevit v jediné internetové databázi. Vedle toho také podpořili poslanci zrušení několika set nepoužívaných předpisů.
10. 3. 2020Aktualizováno10. 3. 2020, 19:37|

Kauza Key Investments: Vrchní soud nařídil, aby se nižší instance zabývala rolí dalších aktérů

Na krachu investiční společnosti Key Investments se mohli podílet i lidé, kteří dosud nestanuli před soudem. Pražský vrchní soud proto nařídil, aby se nižší instance rolí dalších aktérů zabývala. Vyplývá to z usnesení vrchního soudu k listopadovému rozsudku, kdy zrušil nepravomocný pětiletý trest nad bývalým šéfem firmy Danielem Brzkovským i dalšími dvěma členkami představenstva. Key Investments měla připravit obce i další investory o více než 800 milionů korun.
21. 1. 2019|

Češi si objednali Dluhopisy Republiky za tři miliardy korun. Stát rozjíždí další emisi

Lidé si v první emisi Dluhopisu Republiky objednali cenné papíry za 3,07 miliardy korun. Ministerstvo financí spustilo jejich prodej na počátku prosince. Splatnost je šest let a průměrný roční výnos emise bude 2,07 procenta před zdaněním. Ministerstvo nyní zahájilo upisovací období pro další emisi státních dluhopisů určených občanům.
21. 1. 2019|