TÉMA

Jana Vaňhová

Dva obžalovaní v kauze ROP Severozápad chtějí dohodu o vině a trestu

Dva obžalovaní v kauze ROP Severozápad mají zájem uzavřít se státním zástupcem dohodu o vině a trestu. Jedním z nich je již dříve odsouzený bývalý ředitel dotačního úřadu Petr Kušnierz, který spolupracoval s policií při vyšetřování tohoto případu. Druhým je jeden z hodnotitelů projektů. Ostatních pětadvacet obžalovaných vinu odmítá. Hlavní líčení pokračuje u litoměřického okresního soudu.
25. 10. 2021Aktualizováno25. 10. 2021, 14:35|

Obžalovaní v případu ROP Severozápad si vyslechli obžalobu. Soudce ji četl několik hodin

Čtení obžaloby v rozsáhlé kauze údajných machinací v Regionálním operačním programu (ROP) Severozápad u soudu v Litoměřicích trvalo několik hodin. Většina z 27 obžalovaných bývalých politiků či úředníků ve středu už k soudu nepřišla a hlavní líčení se koná v jejich nepřítomnosti. Jejich výslech začne zřejmě příští týden. Případ se týká rozdělování dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. Podle státního zástupce zmanipulovali obžalovaní evropské dotace ve výši 14 miliard korun.
20. 10. 2021|

Soud nařídil hlavní líčení v kauze ROP Severozápad, začne v září

Krajský soud v Ústí nad Labem nařídil hlavní líčení v kauze Regionálního operačního programu Severozápad. Soud se případem začne zabývat 9. září, projednávání by mělo pokračovat až do prosince. Případ se týká rozdělování dotací z Evropské unie. Jde o jednu z nejrozsáhlejších kauz, kterou bude severočeská justice rozplétat. Obviněno bylo 27 bývalých čelných politiků a podnikatelů z Ústeckého a Karlovarského kraje.
1. 4. 2021|

Krajský soud v Ústí začne rozplétat kauzu ROP Severozápad. Proces s bývalými politiky a podnikateli začne v březnu

Krajský soud v Ústí nad Labem se 17. března začne zabývat kauzou Regionálního operačního programu Severozápad. Půjde tak o první veřejné zasedání, hlavní líčení bude naplánované později, potvrdila České televizi mluvčí tohoto soudu Veronika Suchoňová. Případ se týká rozdělování dotací z Evropské unie. Jde o jednu z nejrozsáhlejších kauz, kterou bude soud v Ústí řešit. Obviněno bylo 27 bývalých čelných politiků a podnikatelů z Ústeckého a Karlovarského kraje.
26. 1. 2021|

Na čtrnáct krajů Česko rozdělila složitě hledaná politická shoda. Nyní fungují už dvacet let

Kraje, země, regiony nebo okresy? Vzniknou kraje tři, nebo jich bude třeba sedmadvacet? O podobě vyšších územních samosprávných celků se vedly dlouhé politické diskuse. První krajská zastupitelstva proto poprvé zasedla až v roce 2001.
8. 9. 2020|

V kauze dotací ROP Severozápad padla obžaloba, čelit jí budou i dva bývalí hejtmani

Vrchní státní zastupitelství v Praze podalo v případu Regionálního operačního programu Severozápad obžalobu na sedmadvacet lidí ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem. Viní je hlavně z ovlivňování rozdělování evropských dotací. Drtivá většina z obviněných byli podle obžaloby členové organizované zločinecké skupiny. Před soudem stanou politici včetně dvou bývalých hejtmanů, úředníci a vlivní podnikatelé. Zprávu jako první zveřejnil server Seznam Zprávy.
8. 6. 2020Aktualizováno8. 6. 2020, 17:01|
ROP Severozápad

Kapitán a Pan velkomožný míří k soudu. Vyšetřování kauzy ROP Severozápad končí

Končí vyšetřování jedné z nerozsáhlejších dotačních kauz. K soudu míří bývalý občanskodemokratický senátor Alexandr Novák, vlivný člen ODS Daniel Ježek a další dvě desítky lidí. Podle detektivů manipulovali s dotacemi na severu Čech. Důkazem je výpověď spolupracujícího obviněného Petra Kušnierze proti bývalým politikům i vlivným podnikatelům. Ti vinu odmítají.
13. 1. 2019|