TÉMA

Liviu Dragnea

Orbanovi liberálové mohou ve volbách dokončit mocenský obrat v Rumunsku. Komplikuje jim to pandemie

Rumuny čekají v neděli čtvrté volby za poslední zhruba rok a půl. Po evropských, prezidentských a místních jsou to tentokrát volby parlamentní, které mohou dokonat mocenský obrat v zemi. Liberálové premiéra Ludovica Orbana jdou od jednoho volebního vítězství k druhému, většinou v parlamentu ale jejich menšinová vláda dosud nedisponovala. Zatímco však ještě začátkem roku měla Orbanova strana před ostatními velký náskok, pandemie nemoci covid-19 její preference srazila. Volby tak budou napínavější, než se ještě před nedávnem zdálo.
5. 12. 2020|

Nejmocnější muž Rumunska nastoupil do vězení. Expremiér Dragnea dostal trest za korupci

Rumunský nejvyšší soud v pondělí potvrdil prvoinstanční trest tři a půl roku vězení pro předsedu vládnoucí Sociálnědemokratické strany (PSD) Livia Dragneu, který čelil obviněním z podplácení a zneužití pravomocí. Verdikt je konečný a policie ho už několik hodin po vynesení rozsudku převezla do věznice. Podle agentury AP tak jde o další úder pro sociální demokraty po neúspěchu v evropských volbách a referendu o vládních justičních reformách. Rumunsko přitom v tomto pololetí předsedá celé EU. Nevládní organizace Transparency International ho ale řadí mezi nejzkorumpovanější členské státy EU.
28. 5. 2019|

Rumunsko přebírá evropské předsednictví, zatímco se prezident a vláda přou o právní stát

Když před deseti lety přebíralo Česko od Francie předsednictví EU, mnozí na něj hleděli s obavami. V době finanční krize či jednání o lisabonské smlouvě se nezdálo, že země s euroskeptickým prezidentem a slabou vládou svůj úkol zvládne. Objevovaly se dokonce spekulace, že by si Francie, tehdy v čele s agilním prezidentem Nicolasem Sarkozym, předsednictví na úkor Česka prodloužila. V podobné pozici je teď Rumunsko, o jehož schopnostech pochybuje nejen předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, ale i rumunský prezident Klaus Iohannis. Co se v nové předsednické zemi děje?
10. 1. 2019|