TÉMA

Tereza Semotamová

Sjezd spisovatelů řeší roli literatury. Sílu pořád má, i když svět se už neobjevuje přes knihovnu

„Chceme zdůraznit význam literatury jako nástroje reflexe a porozumění,“ vytyčila předsedkyně Asociace spisovatelů Jitka Bret Srbová jeden z cílů aktuálního Sjezdu spisovatelů. Jedná se teprve o druhé takové setkání organizované po sametové revoluci. Motto letošního sjezdu zní: Mluvme spolu. Setkání se koná v Praze a účastní se ho kromě autorů také literární teoretikové, historikové i zástupci kulturních organizací a médií, nejen z Česka, ale i zahraničí.
16. 9. 2022|

Jak dětem pomoci zvládnout rozvod? Odpovědi hledají spisovatelé, psycholog i divadlo

Dopad rozvodů na děti řeší povídková kniha Rozvod šestkrát jinak. Příběhy inspirované skutečnými případy napsali například Petra Soukupová nebo Ondřej Buddeus. Jejich povídky doplňuje výtvarný doprovod od sedmi umělců a také odborný komentář psychologa. K tématu vzniklo rovněž představení, uvádí ho Švandovo divadlo v Praze.
7. 6. 2022|

Seznamte se s nominacemi cen Magnesia Litera: Ve skříni

„Když člověku není úplně dobře, má právo na provizorní strategii,“ nepochybuje spisovatelka Tereza Semotamová. Hrdinka její knihy Ve skříni najde dočasné útočiště právě ve skříni, aby nezvyklým způsobem vyřešila svou bytovou i životní krizi. Semotamová je jedním z šesti autorů nominovaných na cenu Magnesia Litera za nejlepší prózu roku 2018.
14. 3. 2019|

Ve skříni lze řešit existenční i existenciální krizi

Po nešťastném vztahu se vrací z ciziny domů, ale nemá kde žít. A tak se zabydlí ve skříni v činžákovém vnitrobloku. Bytovou i životní krizi tímto způsobem řeší hlavní hrdinka originálního románu Terezy Semotamové.
20. 12. 2018|