TÉMA

Ostramo

Z Ostravy mizí ekologická zátěž po rafinerii. Sanace za půl miliardy může trvat až patnáct let

V areálu po bývalé rafinerii Ostramo v ostravských Mariánských Horách pokračuje likvidace jedné z největších ekologických zátěží v Česku. Aktuálně demoluje těžká technika zchátralé budovy, následně se odtěží kontaminovaná zemina pod nimi. Co bude s lokalitou dál, zatím není jasné, areál patří soukromému vlastníkovi.
17. 2. 2022|

Z Ostravy zmizely všechny kaly z lagun po Ostramu. Zápach z nich obtěžoval místní obyvatele léta

Společnost AVE CZ odvezla z Ostravy všechny kaly z lagun po chemičce Ostramo. Dodržela tak harmonogram, který jí přikazoval odvézt kaly do konce letošního roku. Skončila tak hlavní etapa sanace jedné z největších ekologických zátěží v Česku. Část kalů je nyní uložena v meziskladech, příští rok budou spáleny v Německu.
28. 12. 2020|

Kaly z Ostrama prozatím zůstanou v Ostravě, před spálením se převážet nebudou. Nesmrdí, ujistila firma

Kaly z lagun po chemičce Ostramo zůstanou ještě nějaký čas v Ostravě. Podle nové smlouvy se státním podnikem Diamo je může firma AVE CZ ve městě skladovat a postupně je odtud vozit ke spálení do Vřesové na Sokolovsku. Původně je měla nejprve odvézt na skládku do Čáslavi, ale přesvědčila Diamo, že by to představovalo větší zátěž pro životní prostředí.
1. 2. 2019|

Kaly z lagun v Ostravě ještě nějaký čas zůstanou. Diamo musí zpracovat dodatek smlouvy

Ministerstva financí a životního prostředí souhlasí s tím, aby kaly z lagun v Ostravě zůstaly ještě nějaký čas – nově se hovoří o roce 2020. Jak uvedla Mladá fronta Dnes, vedení státního podniku Diamo už dostalo doporučení připravit dodatek smlouvy k likvidaci kalů z lagun Ostramo. Vedení města ale chce, aby byly kaly odvezeny co nejdříve.
19. 12. 2018|