TÉMA

Steve McQueen

Turnerovu cenu získalo uskupení Array Collective za „opravdu vážné věci“

Po roční pauze se udělovala v Británii Turnerova cena. Prestižní ocenění pro výtvarné umělce připadlo jedenáctičlennému uskupení Array Collective z Belfastu, které se zaměřuje na performační umění. Porota ocenila způsob, jakým se skupina umělců zabývá sociálními a politickými tématy v Severním Irsku a převádí je do uměleckých děl.
2. 12. 2021|

Formuli 1 pilotoval McQueen či Damon. Teď jim v Grand Prix konkurují Hádek, Ferro a Kozub

Režisér Jan Prušinovský natáčí podle vlastního scénáře „lehce testosteronovou komediální roadmovie“. Do hlavních rolí obsadil Kryštofa Hádka, Robina Ferra a Štěpána Kozuba. První klapka filmu Grand Prix padla na začátku května na Českolipsku, štáb ale natočí i Velkou cenu formule 1 ve Španělsku. Vášeň pro motosport je totiž další fanouškovství, které Prušinovský ve své novince zkoumá. Zahraniční snímky ze závodnického prostředí zajímá spíše rivalita pilotů formule.
13. 5. 2021|

Tip z iVysílání: 12 let v řetězech poutá i po dvou stoletích

Svoboda není samozřejmost. Zvláště pro člověka černé pleti v devatenáctém století. Historické drama 12 let v řetězech vyhlásily ceny Oscar nejlepším filmem za rok 2013. Jen do 3. července si lze toto americko-britské drama připomenout v iVysílání. Navíc v kontextu současných debat o rasistických odkazech nejen v hollywoodské kinematografii.
30. 6. 2020|

Recenze: Vdovy dělají vloupačku po svém. Steve McQueen natočil heist thriller s artovými prvky

Na začátku filmu Vdovy sledujeme partu gangsterů při nepovedené akci. Zvrhne se v honičku s policajty a končí explozí gangsterské dodávky. Mrtví mužové ovšem jen vyklidí pole pro své manželky, které se pustí do vlastní loupežné akce – a spoustu věcí si dělají po svém.
30. 11. 2018|