TÉMA

Koledy

30 let zpět: Česká mše vánoční na Václavském náměstí

Praha oslavila Boží hod Českou mší vánoční Jakuba Jana Ryby, kterou si na Václavské náměstí přišlo vyslechnout několik desítek tisíc obyvatel hlavního města.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
25. 12. 2020|

Svátky konce roku doprovází zpěv už od starého Říma. Koledy po středověké Evropě roznesli poutníci

Tradice vánočních koled je pevně zakořeněná snad ve všech českých domácnostech. Ačkoliv se melodické písně během svátků těší přízni posluchačů už celá staletí, jejich historie je ještě mnohem hlubší. Zpívání vánočních koled totiž sahá až do dob starověkého Římského impéria, odkud se ve středověku rozšířily do celé Evropy. „Tichá noc“ nebo „Nesem vám noviny“ se objevily až mnohem později – v 19. století.
24. 12. 2020|

30 let zpět: Vánoční koledy v podání Gabriely Beňačkové

V pražském klubu Supraphonu se konal křest nové nahrávky světoznámé sopranistky Gabriely Beňačkové. Zaposlouchejte se do ukázek tradičních českých koled v jejím nezaměnitelném podání, jak jsme je již po tři desetiletí zvyklí slýchat každoročně o Vánocích.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
23. 12. 2020|

Zpívá ji celý svět a svou melodií dojímá k slzám. Tichá noc už 200 let umocňuje kouzlo Vánoc

Líbezný chlapeček s kudrnatými vlásky v nebeském klidu spí. Původně vánoční básnička začínala jako ukolébavka pro novorozeného Ježíška, postupem let se z ní ale stala jedna z nejkrásnějších vánočních písní planety. Tichá noc zazněla poprvé o půlnoci na Štědrý den roku 1818 v kostelíku rakouské vesničky Oberndorf. I po dvou stech letech si bez ní umí představit Vánoce jen málokdo. V roce 2011 byla dokonce přijata i na seznam UNESCO.
24. 12. 2018Aktualizováno24. 12. 2018, 12:19|