TÉMA

Anna Cima

Murakami mě ovlivnil, ale není jediný, kdo pracuje s fantasknem, říká Anna Cima

Japanoložka Anna Cima přibližuje svými romány Japonsko, kde také sama žije. České čtenáře – a také kritiky – si získala už prvotinou Probudím se na Šibuji, loni pak vydala rozsáhlé Vzpomínky na úhoře. Její románový debut vyšel také v japonštině.
30. 8. 2023|

Magnesia Litera: Co tíží Radku Denemarkovou? Knihou roku 2018 jsou „čínské“ Hodiny z olova

Spisovatelka a překladatelka Radka Denemarková je autorkou Knihy roku 2018. Za mnohovrstevnatý román ze současné Číny Hodiny z olova získala už svou čtvrtou cenu Magnesia Litera. Do Asie shodou okolností přesahuje i objev roku Probudím se na Šibuji, prozaický debut Anny Cimy. V kategorii próza si nejlépe vedla prvotina Teorie podivnosti, naopak za poezii byl oceněn významný básník Ivan Wernisch.
7. 4. 2019Aktualizováno7. 4. 2019, 22:24|

Seznamte se s nominacemi cen Magnesia Litera: Probudím se na Šibuji

Vystudovala japanologii, žije v Japonsku a její román Probudím se na Šibuji se odehrává v Tokiu. Za svoji prvotinu byla česká spisovatelka Anna Cima nominována na cenu Magnesia Litera v kategorii objev roku. Slavnostní vyhlášení vítězů proběhne už tuto neděli.
4. 4. 2019|

Japanologie člověka rozštěpuje, přiznává autorka talentovaného debutu Probudím se na Šibuji

Česká japanoložka Anna Cima vydala v srpnu svou prvotinu, která je podle nadšených ohlasů příslibem nového talentu na tuzemské literární scéně. Kniha Probudím se na Šibuji je čtivým stylem napsaný poutavý příběh, v němž se míchají české a japonské reálie. V Japonsku také sedmadvacetiletá autorka v současnosti žije.
15. 10. 2018|