TÉMA

United Bakeries

Problém s cenami potravin je hlavně u obchodníků, shodli se politici. Opozice ale odkazuje i na snížení dotací

Až tam, kde se potraviny prodávají, zůstává největší část peněz, které lidé platí za potraviny. Jsou o tom přesvědčeni politici stran vládních i opozičních, ačkoli z koaličních stran zní i výtky vůči některým potravinářským firmám, jmenovitě těm ze skupiny Agrofert, a od opozice zase kritika snížení zemědělských dotací. O cenách potravin diskutovali v Událostech, komentářích politici Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a Martin Hlaváček (za ANO) a také předseda antimonopolního úřadu Petr Mlsna a Jana Neumannová z Reportérů ČT.
12. 9. 2023|

Reportéři ČT: Agrofert formálně splnil antimonopolní omezení, přesto ovládá třetinu pekárenství

Za drahé potraviny můžou podle ekonomů nejen ceny energií a vstupních surovin, ale i to, že českému trhu dominují velcí hráči. Na trhu s pečivem získal významné postavení Agrofert ze svěřenského fondu expremiéra Andreje Babiše (ANO), který před třemi lety koupil konkurenční pekárny United Bakeries. Antimonopolní úřad měl přitom podmínku, že musí být zachována konkurence a Agrofertu nařídil část pekáren prodat. Část odprodaných pekáren však prochází útlumem, což zesílilo pozici Agrofertu na trhu.
11. 9. 2023|

Agrofert může koupit United Bakeries, musí se ale nejprve zbavit několika závodů

Holding Agrofert může prostřednictvím své firmy Penam koupit pekárny United Bakeries. Musí ale prodat několik svých závodů, aby nebyla narušena hospodářská soutěž. Tuto podmínku stanovil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, jehož povolení transakce podléhá. Uvedl to mluvčí úřadu Martin Švanda. Agrofert zatím nesdělil, které závody chce prodat.
29. 5. 2019Aktualizováno29. 5. 2019, 11:36|

ČT: Pekárny United Bakeries vzdaly spor s Agrofertem. Musí mu vrátit sto milionů i s úroky

Pekárenská skupina United Bakeries stáhla od Nejvyššího soudu své dovolání v případu nedokončené fúze s koncernem Agrofert. Informaci České televizi potvrdila mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci. Pekárny tak definitivně vzdaly boj o stomilionovou zálohu na chystané spojení s Agrofertem, kterou mu nyní musí vrátit i s úroky. Loni v dubnu o tom pravomocně rozhodl Vrchní soud v Praze.
7. 8. 2018|