TÉMA

Vasil Biľak

Před pětapadesáti lety vtrhly do Československa sovětské tanky. Invaze ukončila reformní pražské jaro

Česko si v pondělí připomíná pětapadesát let od invaze v roce 1968. Těsně před půlnocí 20. srpna 1968 překročila vojska Varšavské smlouvy československé hranice a bez vědomí tehdejších státních orgánů vpadla na území státu. Invaze tak v podstatě ukončila takzvané pražské jaro, tedy pokus československých komunistů o nastolení „socialismu s lidskou tváří“.
21. 8. 2023|

30 let zpět: Vasil Biľak popřel podpis na zvacím dopisu

V červenci 1992 byl v ruském Státním archivu objeven takzvaný zvací dopis z roku 1968, jímž podepsaní čeští a slovenští komunisté vyzvali vedení SSSR, aby zasáhlo proti údajné hrozící kontrarevoluci v Československu. List se poté stal záminkou k invazi takzvaných spřátelených armád do ČSSR. Po převozu kopie dopisu do ČSFR byl stíhán poslední žijící z celkem pěti podepsaných, Vasil Biľak. Pravost svého podpisu ale vytrvale popíral.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
19. 8. 2022|

Před třiceti lety začala „na zkoušku“ vysílat Žižkovská věž. Dodnes je kontroverzní dominantou Prahy

Více než dvě stě metrů vysoká věž na Žižkově je nejvyšší stavbou v hlavním městě a má své příznivce i odpůrce. Stavba vysílače začala 24. listopadu 1985 a už tehdy byla vnímána jako kontroverzní počin. Žižkovskému vysílači totiž musel ustoupit park a hlavně i část židovského hřbitova. Americký server CNN sice vysílač zařadil mezi deset nejošklivějších staveb světa, mezi turisty je však velmi vyhledávanou „atrakcí“. Zkušební vysílání začalo 25. března 1991.
25. 3. 2021|
1968

Bez dovolení neotvírat. Zvací dopisy „pomohly odvrátit kontrarevoluci“ v Československu

„Obracíme se na vás, sovětské komunisty, s prosbou o poskytnutí účinné podpory a pomoci všemi prostředky, které máte k dispozici. Jedině s vaší pomocí lze dostat ČSSR z hrozícího nebezpečí kontrarevoluce,“ stojí v dopise ze srpna 1968, který poskytl alibi pro invazi do Československa. List měl zůstat v maximálním utajení, jeho pět signatářů z řad KSČ se k němu nikdy nepřiznalo a i o jeho existenci se roky vedly jen spekulace. Trvalo dlouhých 24 let, než moskevské archivy vydaly originál.
3. 8. 2018Aktualizováno3. 8. 2018, 19:02|