TÉMA

Nízké Tatry

Na Slovensku po nedávném smrtelném útoku na člověka řeší, zda regulovat počet medvědů

Na Slovensku se po nedávném smrtelném útoku na člověka znovu debatuje o rozšíření medvědů. Myslivci a lesníci tvrdí, že se největší šelma žijící v zemi přemnožila. Ochranáři nesouhlasí. V současnosti se smí lovit vybraní jedinci výhradně na povolení.
25. 6. 2021|

Před 15 lety zpustošila Tatry vichřice. Živel za sebou nechal dva mrtvé a padesátikilometrový pás polomů

Přesně před patnácti lety zasáhla Tatry větrná smršť, která zdevastovala přes 12 tisíc hektarů lesů a zabila dva lidi – ve Vysokých Tatrách zemřel řidič nákladního vozu, na který spadl strom, v Nízkých Tatrách zahynul český turista. Vítr, jenž v nárazech dosahoval rychlosti přes 190 kilometrů v hodině, změnil řadu míst v nejvyšších slovenských horách téměř k nepoznání. Dnes jsou z tehdejší neutěšené měsíční krajiny znovu husté lesy.
19. 11. 2019|

Blesk zasáhl turisty v Nízkých Tatrách, tři z nich utrpěli popáleniny

Blesk zasáhl skupinu turistů v jižní části Nízkých Tater, informoval slovenský Denník N s odvoláním na horskou službu. Čtveřice lidí přežila, jednoho ale museli kolemjdoucí oživovat. Další tři utrpěli popáleniny.
28. 8. 2019|

Žádná krize středního věku. Čtyřicátiny slaví Národní park Nízké Tatry se zástupy turistů, medvědy, kamzíky i vlky

Nízké Tatry, největší a druhý nejnavštěvovanější národní park na Slovensku, slaví 40 let od svého založení. Se svým populárnějším sousedem na severu, Vysokými Tatrami, si ale tyto hory svými přírodními scenériemi v ničem nezadají. Jejich půvaby oceňují turisté ze Slovenska i zahraničí, kterých jsou na hřebenech k vidění celé zástupy. V zimní sezoně je Chopok největším střediskem zimních sportů v zemi. Demänovský jeskynní systém tvoří zase nejrozsáhlejší soustavu jeskyní na Slovensku.
14. 6. 2018|