TÉMA

Kardinál Beran

Tichá noc na Strahově. Ostatky kardinála Berana jsou zpět v rodné zemi

Ostatky kardinála Josefa Berana, vězně nacistického i komunistického režimu, se po devětačtyřiceti letech vrátily z Vatikánu do vlasti. Kvůli vynucenému exilu byla morální autorita československých katolíků pohřbena ve svatopetrské katedrále, po víkendových ceremoniích - včetně noci strávené ve Strahovském klášteře - kardinálovo tělo spočine v chrámu svatého Víta.
20. 4. 2018Aktualizováno20. 4. 2018, 21:42|
Kardinál Beran

Věřící z jižní Moravy odjeli uctít památku kardinála Berana

Uctít památku kardinála Josefa Berana odjeli dopoledne i věřící z jižní a východní Moravy. Například z Josefova a Kuželova na Hodonínsku odcestovala skupinka 25 lidí, kteří se podobných významných církevních akcí pravidelně účastní.
20. 4. 2018|
Události komentáře

Zákaz návratu platil i po smrti kardinála Berana. Církev musela obstarat razítko, které ho zrušilo

V pátek se splní poslední přání kardinála Berana, když budou jeho ostatky z Vatikánu převezeny zpátky do Česka. Podle generálního sekretáře České biskupské konference Stanislava Přibyla šlo o poměrně složitou logistickou záležitost, protože se věc týká vedle Česka a Vatikánu ještě Itálie. „Ale když se chce, tak to jde a tady se opravdu chtělo,“ uvedl Přibyl v Událostech, komentářích. Církev přitom potřebovala získat i jedno trochu bizarní razítko - ministerstvo zahraničí totiž muselo formálně zrušit Beranovi zákaz návratu do Česka, který platil i po jeho smrti.
20. 4. 2018|

Z krypty vatikánské baziliky vyzdvihli ostatky kardinála Berana. Letecký speciál je převeze do vlasti

Z baziliky sv. Petra ve Vatikánu byly za účasti české delegace vyzdviženy ostatky kardinála Josefa Berana. V pátek budou převezeny do Prahy a v pondělí uloženy v katedrále sv. Víta. Plní se tak poslední přání duchovního a politického vězně, jemuž komunistický režim znemožnil návrat do vlasti za jeho života i po smrti. V místě posledního odpočinku papežů bylo tělo uloženo od Beranovy smrti v roce 1969. Převoz ostatků povolil počátkem letošního roku papež František.
19. 4. 2018|

V chrámu sv. Víta příchozí vítá sv. Vojtěch. Plní tak přání kardinála Berana

Do katedrály svatého Víta přibylo nové sousoší, které zpodobňuje svatého Vojtěcha, Radima a Radlu. Socha českého patrona, obklopeného dalšími světci, má úzkou spojitost s kardinálem Josefem Beranem. Odhalena bude ve čtvrtek odpoledne, o den později budou Beranovy ostatky po pěti desítkách let převezeny z Vatikánu do Prahy.
17. 4. 2018|