TÉMA

Andrea Nahlesová

Německá sociální demokracie zatím z vlády neodejde. Stranu povede trojice místopředsedů

Andrea Nahlesová formálně rezignovala na funkci předsedkyně německých sociálních demokratů (SPD). Stranu nyní nejspíš dočasně povede trojice dosavadních místopředsedů – šéf hesenské SPD Thorsten Schäfer-Gümbel a ministerské předsedkyně Meklenburska-Předního Pomořanska Manuela Schwesigová a Porýní-Falce Malu Dreyerová. Řádného předsedu si strana zvolí později. Už nyní sílí hlasy požadující odchod z vládní koalice s kancléřčinou konzervativní unií CDU/CSU. Dreyerová však zatím vyjádřila věrnost koaliční smlouvě.
3. 6. 2019Aktualizováno3. 6. 2019, 16:14|

Nahlesová odejde z čela německé sociální demokracie. Srazil ji neúspěch ve volbách

Předsedkyně německé sociální demokracie (SPD) Andrea Nahlesová se po neúspěchu své strany ve volbách do Evropského parlamentu vzdá v pondělí své funkce. V úterý rezignuje také na post šéfky frakce SPD ve Spolkovém sněmu. Její kroky mohou mít dopad i na celou vládu velké koalice CDU/CSU a SPD, kterou vede kancléřka Angela Merkelová (CDU). Právě Nahlesová totiž patřila mezi nejsilnější stoupence jejího pokračování v SPD.
2. 6. 2019Aktualizováno2. 6. 2019, 18:26|
Chemnitz

Vedení sociálních demokratů vyzvalo Merkelovou, aby zajistila odchod šéfa kontrarozvědky

Vedení německé sociální demokracie (SPD) vyzvalo kancléřku Angelu Merkelovou, aby se postarala o to, že šéf civilní kontrarozvědky Hans-Georg Maassen opustí svou funkci. Výzva přišla poté, co se v SPD začaly objevovat hlasy, které kvůli Maassenově kauze zpochybňují vládní koalici s konzervativci z CDU/CSU. Kvůli její budoucnosti jednaly špičky koalice, jasné řešení ale nenašly. Maassen v souvislosti s děním ve východoněmeckém Chemnitzu šířil nepravdivé informace, poslanci CDU a CSU za ním ale zatím stojí.
13. 9. 2018|

Poprvé v historii se do čela německé sociální demokracie dostala žena. Ostřílená Nahlesová

Německou sociální demokracii povede Andrea Nahlesová. Šéfka poslanců SPD porazila na sjezdu strany ve Wiesbadenu ziskem 66 procent hlasů protikandidátku Simone Langeovou. Za 155 let existence sociální demokracie je Nahlesová první ženou, která stranu povede. Ve funkci nahradí Martina Schulze, který se předsednictví SPD vzdal začátkem února.
22. 4. 2018Aktualizováno22. 4. 2018, 17:38|

Schulz končí v čele německé sociální demokracie, nahradí ho Nahlesová

Předseda německých sociálních demokratů Martin Schulz odejde z čela strany. Rozhodnutí, které se už delší dobu očekávalo, potvrdil na večerní tiskové konferenci. Dvaašedesátiletého politika, který se má stát ministrem zahraničí, nahradí šéfka sociálnědemokratických poslanců Andrea Nahlesová. Bude první ženou, která nejstarší německou parlamentní stranu povede.
7. 2. 2018|