TÉMA

Katálansko

Puigdemont znovu katalánským premiérem? O podporu požádá nejspíš videokonferencí z Bruselu

O úřad předsedy katalánské vlády se bude znovu ucházet Carles Puigdemont. Poprvé se stal katalánským premiérem před dvěma lety a z této funkce ho koncem října Madrid odvolal kvůli snahám o nezávislost Katalánska.
10. 1. 2018Aktualizováno10. 1. 2018, 15:07|
Katalánské referendum

Španělská vláda usnadnila firmám odchod z Katalánska. Sídlo přesune i třetí největší banka

Španělská vláda schválila nařízení, které v souvislosti s napjatou situací mezi Madridem a Barcelonou usnadňuje firmám přemístění jejich sídla z Katalánska. Podle zdrojů Reuters přesune své sídlo z Katalánska do Valencie třetí největší španělská banka Caixabank. Stejné rozhodnutí avizoval ve čtvrtek i další z velkých finančních domů, Banco Sabadell.
6. 10. 2017Aktualizováno6. 10. 2017, 20:31|

Odtržení Katalánska by mohlo znamenat další dluhopisovou krizi pro Evropu

Katalánsko se zmítá v legislativní a národní krizi a nelze vyloučit, že se region, který představuje pětinu bohatství celé země, od Španělska odtrhne. Evropě pak ale může, jako důsledek situace ve Španělsku, hrozit i další dluhopisová krize, shodují se někteří ekonomové. Znamenalo by to tedy prudký růst úrokových sazeb zejména v periferních zemích a regionech, které čelí riziku odštěpení určitého území, uvedl pro web ČT24 analytik BH Securities Vlček.
5. 10. 2017|