TÉMA

CETA

Obchod kvete i ve stínu. Zhruba devět procent HDP Česka tvoří šedá ekonomika

Stínová ekonomika v Česku činí 9,2 procenta hrubého domácího produktu, tedy více než 460 miliard korun. S odkazem na údaje Mezinárodního měnového fondu (MMF) to uvedl analytik Centra ekonomických a tržních analýz (CETA) Michael Fanta. Údaje o objemu stínové ekonomiky vycházejí z dat MMF roku 2017.
1. 10. 2019|

Spotřeba alkoholu v Česku od roku 2008 mírně klesla. Za průměrnou mzdu si přitom Češi koupí o 80 piv víc

Česko podle různých mezinárodních srovnání zůstává na předních příčkách ve spotřebě alkoholu. Mezi roky 2008 až 2017 však spotřeba čistého lihu klesla o téměř šest procent. Vyplývá to ze studie Centra ekonomických a tržních analýz (CETA). Ministerstvo zdravotnictví dál považuje vysokou spotřebu alkoholu v Česku za problém a zvažuje některá regulační opatření. CETA ovšem varuje, že je s případnými regulacemi a omezeními prodeje či reklamy nakládat opatrně. Můžou prý napáchat víc škody než užitku.
22. 8. 2019|

Zálohy na PET lahve by ohrozily třídění ostatních odpadů, tvrdí studie pro ministerstvo

Zálohový systém nezaručí zvýšení sběru PET lahví na devadesát procent, ohrozí třídění ostatních druhů odpadů a nemotivuje spotřebitele, aby nepohazovali odpad v přírodě. Vyplývá to ze studie, kterou pro ministerstvo životního prostředí vypracovalo Centrum ekonomických a tržních analýz (CETA). Resort tak reaguje na výzvu iniciativy Zálohujme, která je složená ze zástupců Institutu cirkulární ekonomiky, Vysoké školy chemicko-technologické a Karlovarských minerálních vod a zálohový systém prosazuje.
4. 6. 2019Aktualizováno4. 6. 2019, 16:50|
CETA

Dohoda CETA s Kanadou prošla, Evropský parlament ji schválil

Europarlament (EP) schválil obchodní dohodu CETA mezi EU a Kanadou. Smlouvu usnadňující obchod a investice podpořila většina poslanců nejsilnějších klubů lidovců a socialistů, začne platit po ratifikaci národními parlamenty.
15. 2. 2017Aktualizováno15. 2. 2017, 21:54|
CETA

Výbor europarlamentu podpořil dohodu mezi EU a Kanadou

Klíčový výbor Evropského parlamentu podpořil rozsáhlou obchodní smlouvu mezi EU a Kanadou, známou jako CETA. Europarlament jako celek o ní má hlasovat v únoru. Pokud ji potvrdí, v prozatímním režimu může začít platit od letošního dubna.
24. 1. 2017|

CETA žije. Belgické regiony vyřešily patovou situaci kolem smlouvy s Kanadou

Belgické regiony se dohodly na řešení patové situace kolem obchodní smlouvy mezi Evropskou unií a Kanadou (CETA). Uvedl to belgický premiér Charles Michel, informovala agentura Reuters. Dohodu o volném obchodu dosud blokovala vláda frankofonního regionu Valonsko. Zrušen kvůli tomu byl i na čtvrtek plánovaný summit EU s Kanadou, na kterém měla být dohoda podepsána.
27. 10. 2016Aktualizováno27. 10. 2016, 22:02|