TÉMA

Iniciativa Martina Konvičky

Konvička podal trestní oznámení na Dolínka a chystá ho i na Sobotku

Martin Konvička podal trestní oznámení na náměstka pražské primátorky Petra Dolínka (ČSSD). Vadí mu, že se pokusil překazit nedělní akci před velvyslanectvím Saúdské Arábie tvrzením, že na místě praskla kanalizace. Podle Konvičky tak porušil svobodu shromažďování, zneužil pravomoc úřední osoby a šířil poplašnou zprávu. Zároveň zopakoval, že chystá trestní oznámení i na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD).
15. 9. 2016|
Iniciativa Martina Konvičky

Protest před saúdskou ambasádou nechali úředníci rozpustit

Úředníci pražského magistrátu dali policii pokyn k rozpuštění akce protiislámské Iniciativy Martina Konvičky. Její stoupenci se shromáždili před velvyslanectvím Saúdské Arábie a chtěli s pomocí mobilní toalety parodovat pouť do Mekky. Účastníci akce zprvu odmítali odejít, ale brzy na místě zůstal jen hlouček diskutujících.
11. 9. 2016|

Praha chce zrušit Konvičkovu akci kvůli havárii vody. Před ambasádu půjdeme, tvrdí organizátor

Pražský magistrát informoval svolavatele nedělního shromáždění Iniciativy Martina Konvičky, že se akce u saúdskoarabského velvyslanectví v Bubenči kvůli havárii kanalizace konat nemůže. K jejímu zrušení prý ale úřad zákonné důvody nemá, proto nabídl přesunutí akce na nedalekou Letnou. Iniciativa ovšem akci u ambasády nemíní rušit, tvrzení magistrátu pokládá za naschvál.
9. 9. 2016Aktualizováno9. 9. 2016, 18:26|

Důvody k zákazu Konvičkovy akce nebyly. Ministerstvo vnitra dalo magistrátu za pravdu

Ministerstvo vnitra dalo pražskému magistrátu ohledně akce Iniciativy Martina Konvičky (IMK) na Staroměstském náměstí 21. srpna za pravdu. Důvody k zákazu podle něj nebyly, ohlášení demonstrace ale mělo vzbudit zvýšenou pozornost úřadu, vyplývá ze stanoviska vnitra. Iniciativa vyvolala touto svou protiislámskou akcí paniku mezi některými přihlížejícími, protože na ní vystupovali maskovaní muži se zbraněmi.
2. 9. 2016Aktualizováno2. 9. 2016, 15:54|

Ministerstvo chtělo zakázat příští Konvičkovu akci, podle magistrátu ale není důvod

Ministerstvo zahraničí chtělo zabránit příští chystané akci Iniciativy Martina Konvičky, která má 11. září proběhnout před velvyslanectvím Saúdské Arábie. Požádalo proto pražský magistrát, aby akci zakázal, nebo alespoň přesunul. Jenže Praha shromáždění zakázat nehodlá – prý pro to nejsou zákonné důvody. A přesun na jiné místo zase odmítl pořadatel akce. Konvičkova iniciativa vyvolala před pár dny v centru Prahy paniku, když aktéři přijeli na náměstí převlečeni za bojovníky Islámského státu a stříleli mezi turisty z maket zbraní.
31. 8. 2016Aktualizováno31. 8. 2016, 12:10|
Islámský stát

Chovanec: Konvičkova akce zvyšuje riziko teroru v Česku, může povzbudit radikály na Blízkém východě

Konvičkovo zinscenované přepadení Prahy Islámským státem (IS) může teroristy urazit nebo vybudit. V pořadu ČT Otázky Václava Moravce to prohlásil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který akci považuje za „zbytečnou a hloupou“. Chybu podle něj neudělali policisté, nýbrž zástupce magistrátu, jenž měl akci hned v první minutě zakázat.
28. 8. 2016Aktualizováno28. 8. 2016, 14:22|

Hru na invazi islamistů šetří pražská policie jako možné výtržnictví

Iniciativa Martina Konvičky vjela v neděli na Staroměstské náměstí v přestrojení za radikály ze samozvaného Islámského státu, podle primátorky Adriany Krnáčové ale město nemělo podobnou akci vůbec připustit. Úředníci se hájí tím, že o podobě ohlášeného shromáždění neměli dost informací. Policie případ šetří jako podezření z trestného činu výtržnictví.
22. 8. 2016Aktualizováno22. 8. 2016, 22:55|

Policie předčasně ukončila Konvičkovu akci. Vyděšení turisté se schovávali v restauracích

Policie předčasně ukončila akci Martina Konvičky a jeho přívrženců, kteří odpoledne na Staroměstském náměstí v centru Prahy chodili mezi lidmi s vlajkou Islámského státu a stříleli do vzduchu z maket zbraní. Po střelbě ale začali mnozí kolemjdoucí utíkat, někteří se dokonce schovali v kuchyních přilehlých restaurací. Policie teď zjišťuje, zda došlo k trestnému činu šíření poplašné zprávy, osm lidí kvůli tomu bylo podat vysvětlení na služebně. Konvičku už kvůli jeho dřívějším protiislámským výrokům stíhá policie.
21. 8. 2016Aktualizováno21. 8. 2016, 19:56|