Soud: Z Kohlových pamětí je nutné vyškrtat skandální výroky

Kolín nad Rýnem - Helmut Kohl uspěl v soudním sporu s novinářem Heribertem Schwanem, který napsal jeho neautorizované paměti Odkaz – Kohlovy protokoly (Vermächtnis: Die Kohl-Protokolle). Proti vůli legendárního německého kancléře v ní totiž zveřejnil i jeho ostré výroky na adresu dalších politiků – včetně Angely Merkelové. Podle soudu smí nakladatelství Heyne dál vydávat Schwanovu knihu jen v podobě, kterou 84letý Kohl autorizuje. Heyne se proti rozhodnutí soudu odvolá.

Události: Kohl bojuje o svůj odkaz (zdroj: ČT24)

Kniha vyšla 8. října a do distribuce se zatím dostalo 200 tisíc výtisků. Ty se z prodeje stahovat nebudou, další vydání ale už nebudou smět obsahovat 114 Kohlových citátů – z celkových 115, které si exkancléř, který přes 13 let v čele Německa určoval chod dějin, přál vyškrtnout.

Novináře Schwana, jemuž věřil, pověřil Kohl sepsáním svých pamětí. Celkem 600 hodin strávili v letech 2001-2002 v rozhovorech, které si Schwan nahrával. Kohl byl velmi otevřený a o řadě politiků se vyjadřoval velmi nelichotivě. „Paní Merkelová neuměla pořádně jíst příborem. Na státních večeřích se poflakovala sem a tam, musel jsem ji několikrát napomínat,“ řekl například na adresu nynější spolkové kancléřky, kterou právě on kdysi vytáhl na výsluní. Nyní o ní prohlásil, že nemá vůbec ponětí o evropské politice. Bývalého prezidenta Christiana Wulffa zase označil za „velezrádce a nulu“.

Kohl své výroky považoval za důvěrné, Schwan je ale zveřejnil s odvoláním na svobodu slova. Jeho kolega Sven Kellerhof z deníku Die Welt nesouhlasí. Ostrá vyjádření podle něj zkreslují Kohlův obraz. „Helmuth Kohl udělal v tomhle příběhu jednu chybu: věřil člověku, který si to nezasloužil,“ říká Kellerhof. Soud se k tomuto názoru přiklonil s tím, že nahrávky jsou Kohlovým vlastnictvím. Schwan namítá, že Kohlovým vlastnictvím jsou sice samotné nahrávky, nikoliv ale autorská práva na ně.

Kohlův právník Thomas Hermes označil Schwana za „zrádce a zloděje duševního vlastnictví“, který závažně poškodil Kohlova osobní práva. „Ta kniha ho přijde ještě velmi, velmi draho,“ řekl na autorovu adresu s tím, že od něj bude požadovat náhradu škody. Se svou první žalobou přitom kancléř neuspěl, protože chtěl původně zabránit vydání celé knihy, aniž by uvedl konkrétní výhrady.

Kohl podle svých slov najde klid až v hrobě

Kohl, který byl kancléřem v letech 1982 až 1998, chtěl ve svých pamětech před národem obhájit roli bořitele Berlínské zdi a sjednotitele Německa a vypořádat se s tím, co chápal jako velkou politickou zradu. Jeho kariéru totiž uzavřela trapná aféra. Po přiznání, že jeho strana vlastnila černá konta, ho z postu předsedy vytlačili bývalí přátelé. Hořkost z toho, co vážně nemocný Kohl označuje za další zradu, navzdory rozhodnutí soudu zůstává. Jak Schwanovi řekl sám bývalý kancléř – klid najde až v hrobě.

V posledních týdnech vyšly tři knihy s Kohlovým jménem. Kromě protokolů představil nové vydání již dříve publikovaných pamětí Od pádu zdi po znovusjednocení (Vom Mauerfall zur Wiedervereinigung), v níž se věnuje hlavně období pádu Berlínské zdi, a v nové knize Z obav o Evropu (Aus Sorge um Europa) se nejen vrací do minulosti, když kritizuje svého nástupce Gerharda Schrödera, ale analyzuje i současnou krizi mezi Ruskem a Západem. Zahánění Moskvy do kouta označuje za chybu.