Porošenko stanul v čele Ukrajiny, vyzval ke složení zbraní a návratu do Evropy

Kyjev – Petro Porošenko dnes v budově parlamentu složil slib věrnosti ukrajinskému národu a stal se tak pátým prezidentem Ukrajiny. Po inauguraci představil základní body mírového plánu. Povstalce vyzval ke složení zbraní a nabídl jim amnestii. Pro ruské ozbrojence, kteří jsou ochotni se stáhnout zpět domů, slíbil zabezpečit kontrolované koridory. Prezident také oznámil, že podepíše asociační dohodu s EU. Rusko označilo mírové plány za nadějné. Rebelové ale Porošenka jako prezidenta neuznávají.

„Ujímám se úřadu prezidenta, abych posílil jednotu Ukrajiny a zajistil trvalý mír… Nepřeji si válku, nepřeji si pomstu. Apeluji na všechny, kteří třímají v rukou zbraně, aby je složili. Chci nabídnout amnestii všem, kteří nemají na rukou krev. Všem, kteří nefinancují terorismus,“ řekl prezident v inauguračním projevu. Rovněž ale zdůraznil, že trvá na územní celistvosti Ukrajiny. Krym, anektovaný Ruskem, považuje nadále za součást země: „Krym byl, je a bude součástí Ukrajiny. O Krymu nebudeme vyjednávat, o všem ostatním můžeme vyjednávat.“

Mezi dalšími plány Porošenko zmínil decentralizaci vlády a více pravomocí pro regionální vlády. Konat by se měly také předčasné parlamentní volby. Prezident rovněž uvedl, že v dohledné době navštíví Doněckou a Luhanskou oblast na východě země: „Chci přijet s poselstvím míru a samozřejmě umožnit další používání ruského jazyka. Nechci dělit Ukrajince na správné a špatné.“ Bývalého prezidenta Viktora Janukovyče pak obvinil, že živí mýtus o nelegitimní ukrajinské vládě: „Byl neomezeným vládcem tohoto regionu 17 let a nyní financuje tamější teroristické činy a nese za ně odpovědnost.“

Porošenko: Vracíme se do Evropy, není cesta zpět

Ukrajina se podle Porošenka nyní vrací zpět do Evropy. V dohledné době by proto mohla být podepsaná asociační hododa s EU. Prezident nevidí žádný důvod k tomu, aby se podpis odkládal. Očekává také, že 1. prosince vstoupí v platnost dohoda o bezvízovém styku, aby od roku 2015 mohli Ukrajinci jezdit do Unie bez víz. „Stojíme pevně na Ukrajině, ale svýma rukama směřujeme do Evropy,“ podotkl.

Petro Porošenko: „Asociační dohodu chápeme jako první krok k plnohodnotnému členství Ukrajiny v Evropské unii… Věřím v evropskou budoucnost Ukrajiny. Izolace vůči Evropě není to, co bychom chtěli. Vracíme se zpátky k Evropě a tuto cestu již nelze zvrátit.“

Porošenkově slavnostní přísaze přihlíželi politici z celého světa. Inaugurace se zúčastnil mimo jiné viceprezident USA Joe Biden či prezident EU Herman Van Rompuy. Projevu tleskal i běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Česko zastupoval ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, za Rusko se zúčastnil velvyslanec Michail Zurabov. Podle Van Rompuye dostal Porošenko silný mandát k pokračování v reformách a k tomu, aby z Ukrajiny vytvořil moderní a demokratickou zemi, jakou si přejí její občané. „Všechny sousední země také musejí respektovat její svrchované volby, včetně užších vztahů s Evropskou unií,“ dodal s narážkou na dosavadní nevraživé pohlížení Moskvy na chystající se podpis asociační dohody.   

Rasmussen: Spojenci v NATO podporují nezávislost a územní celistvost Ukrajiny

Novému prezidentovi blahopřál i šéf NATO Anders Fogh Rasmussen: „Věřím, že vedení prezidenta Porošenka přispěje ke stabilizaci země na základě politického dialogu zahájeného již před volbami.“ Dodal, že Aliance dokončuje nová opatření, jež by měla Ukrajině pomoci, včetně podpory reforem v oblasti bezpečnosti a obrany země. „Spojenci v Severoatlantické alianci jsou nadále pevní v podpoře svrchovanosti, nezávislosti a územní celistvosti Ukrajiny,“ zdůraznil.

Porošenko zvítězil 25. května v předčasných prezidentských volbách, když získal 54,7 procenta hlasů. Stal se tak pátou hlavou ukrajinského státu od nabytí nezávislosti po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991.

V pátek se během oslav 70. výročí vylodění Spojenců v Normandii krátce sešel s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a sdělil mu své záměry. Putin s nimi vyjádřil spokojenost, Porošenkův přístup se mu prý líbil. „Zdál se mi správný, a jestli se to bude realizovat, pak budou vytvořeny podmínky také pro rozvoj našich vztahů i v dalších oblastech, včetně ekonomiky,“ řekl Putin. Pokud jde o vyřešení politické krize na Ukrajině, musí Kyjev podle šéfa Kremlu nejprve „okamžitě zastavit trestnou operaci na jihovýchodě Ukrajiny“.

Na východě Ukrajiny ve Slavjansku se ale i ráno bojovalo. Separatisté napadli jeden z postů vládních sil. Povstalci oznámili, že v noci odrazili nálet na Luhansk. Ve městě byl vyhlášen letecký poplach. Při pátečním sestřelení ukrajinského antonovu zahynul jeden člen posádky, který nestačil vyskočit padákem, zbývající dva se zachránili. Neznámí pachatelé dnes také v Doněcku zastřelili jednoho z blízkých spolupracovníků povstaleckého vůdce Denise Pušilina. Za atentátem lze podle ukrajinské agentury Unian tušit nejspíše rozbroje a vyřizování účtů mezi soupeřícími skupinami rebelů. Podle Unianu byl zřejmě pravým cílem atentátníků Pušilin, který však vyvázl.

Podnikatel, bývalý ministr zahraničí a poslanec Petro Porošenko (48) patří k nejbohatším lidem na Ukrajině. Muž, kterému se kvůli vlastnictví cukrářských podniků říká „čokoládový král“, zvítězil hned v prvním kole voleb se ziskem 54,7 procenta odevzdaných hlasů. Je považován za muže kompromisu. Vysoké politické funkce zastával během vládnutí prozápadní i proruské koalice a podle pozorovatelů se dokáže dohodnout téměř se všemi proudy. Časopis Forbes oceňuje Porošenkův majetek na 1,3 miliardy dolarů (asi 26 miliard korun) a zařadil jej na sedmé místo v žebříčku nejbohatších Ukrajinců. Porošenko je majitelem rozsáhlého cukrářského impéria Roshen a vlastní rovněž televizní stanici Pátý kanál. Po uvedení do funkce je prý připraven svůj rozsáhlý majetek prodat, televizní stanice se ale vzdát nechce.