Nejtragičtější požáry za osmdesát let spalují Kalifornii. Oheň zabil 31 lidí, stovky se pohřešují

Úřady v Kalifornii v souvislosti s rozsáhlými požáry stále pohřešují stovky lidí. Záchranáři se je snaží najít pomocí signálu z mobilních telefonů. Oheň ale poničil i vysílače, a řada lidí tak o sobě nemůže dát vědět. Plameny se mezitím dál šíří, hlavně kvůli větru a suchému vzduchu a bojuje s nimi osm tisíc hasičů.  Počet obětí už stoupl na 31. Úřady hovoří o nejtragičtějším týdnu lesních požárů v moderní historii tohoto státu. Záchranáři se psy již začali s cíleným hledáním těl.

Santa Rosa je srdcem nejznámější vinařské oblasti ve Spojených státech. Než město zachvátily plameny, žilo tam asi 170 tisíc lidí. Z jejich domovů dnes ale v mnoha čtvrtích už není co zachraňovat.

„Velké požáry jsme v minulosti už zažili. Tenhle je ale jeden z největších a nejvážnějších. A ještě nekončí,“ říká kalifornský guvernér Jerry Brown. Podle BBC jsou nynější požáry s ohledem na počet obětí nejhorší od roku 1933, kdy v Kalifornii zabil oheň v Griffit Parku 29 lidí.

Lidé v postižených oblastech si stěžují také na chaos a nedostatek informací. Není prý jasné, které úřady jsou zodpovědné za pátrání po nezvěstných. Prosby o pomoc při pátrání po pohřešovaných se kupí i v médiích.

„Mluvil jsem se sousedy. Řekli mi, že sami skoro nestačili utéct. Neměli čas jít dovnitř a probudit otce. Dům je zničený a jeho auto stojí ohořelé na příjezdové cestě,“ popisuje syn jednoho z pohřešovaných Derek Southard.

Varování úřadů podle místních nepřišlo včas

Ti, kteří stihli utéct, si často nestačili sbalit ani to nejnutnější. Požár je překvapil uprostřed noci. Na radnice a policejní sbory se kvůli tomu valí kritika. Obyvatelé jim vyčítají, že varování nepřišlo včas.

„Lidé už nemají pevné linky. Když nezaregistrujete svůj mobil, tu službu prostě nedostanete,“ vysvětluje šerif v okrese Sonoma Rob Giordano.

Požáry živí vítr a suchý vzduch

Oheň se mezitím šíří dál. Nejen na severu, ale i v jižní části Kalifornie. Domovy muselo opustit přes 25 tisíc lidí a ani tohle číslo ještě nemusí být konečné. Práci hasičů navíc komplikuje počasí. Hasiči hlásí dílčí úspěchy, vítězství nad plameny je však podle nich v nedohlednu. „Zdaleka nejsme z této kritické situace venku,“ prohlásil šéf záchranných operací Mark Ghilarducci.

„Vítr včera nakrátko ustal, ale ode dneška jsou podmínky znovu kritické. Vzduch je velmi suchý s vlhkostí kolem osmi procent a od severu vane vítr o rychlosti až kolem 65 kilometrů za hodinu,“ říká ředitel hasičského sboru Ken Pimlott.

V oblasti severně od San Franciska, kde se požáry nacházejí, je v současné době nejhorší kvalita ovzduší v historii. Agentura AP situaci přirovnala k smogem sužovaným čínským městům. Lidé se před dusivým dýmem chrání obličejovými maskami, mnozí s dýchacími problémy vyhledali lékařskou pomoc, školy ruší výuku.

Před plameny dál utíkají celá města. Povinnou evakuaci všech obyvatel vyhlásila třeba pětitisícová Calistoga. Americký prezident Donald Trump už zasaženým oblastem slíbil rychlou federální pomoc.

V Kalifornii pohřešují kvůli požárům stovky lidí (zdroj: ČT24)

Říjen, pokud jde o lesní požáry, tradičně patří v Kalifornii k nejhorším měsícům. V jejich důsledku bylo od neděle zničeno přes 3500 budov. Plameny se rozšířily na plochu 777 kilometrů čtverečních. Počet požárů se snížil z 22 na 21, ale jen proto, že dva z nich se spojily v jeden.