V Jemenu začalo příměří. Trvat má nejméně 48 hodin

V Jemenu platí příměří. Arabská koalice, která v zemi válčí se šíitskými povstalci, ale také s radikály z Al-Káidy, ho vyhlásila na 48 hodin a v prvních hodinách boje na většině míst skutečně utichly. Rijád dal najevo, že pokud přestanou bojovat i ostatní strany a bude možné dopravit humanitární pomoc do obležených měst, může klid zbraní trvat i déle než ohlášené dva dny.

Občanská válka v Jemenu trvá již rok a půl. Všechny dosavadní pokusy o ukončení bojů včetně několika příměří selhaly. Od sobotního poledne (10:00 SEČ) vyhlásila koalice vedená Saúdskou Arábií další. Mělo by trvat 48 hodin. V prvních hodinách po začátku příměří podle Reuters většina bojů skutečně ustala.

Od šíitských povstalců, kteří bojují proti ústřední jemenské vládě, na jejíž podporu arabská koalice vystoupila, očekává Rijád nejen přerušení bojů, ale také zpřístupnění obležených měst pro humanitární pomoc. Pokud se tak stane, koalice příměří prodlouží.

„Příměří bude pokračovat, pokud na ně ostatní strany přistoupí, připustí DCC (komisi OSN, která má dohlížet na příměří v Jemenu) z Dhahran al-Janub a uvolní obležení města Táizz,“ uvedl jemenský prezident Mansúr Hádí v dopise saúdskému králi, ze kterého citovala saúdská agentura SPA.

Podle Reuters jsou povstalci k přerušení bojů svolní. „Pokud Saúdská Arábie přestane útočit, válka se zastaví,“ citovala Mohameda Bukhaitiho z vedení odbojných šíitských Hútíů. Dodal však, že Saúdové ohlásili příměří jen krátce před jeho začátkem, a tak nebylo dost času na zajištění příjezdu konvojů s pomocí.

Válka v Jemenu naplno vypukla loni v březnu, kdy se do potyček mezi dvěma skupinami v zemi zapojila arabská koalice. Již v roce 2014 šíitští rebelové obsadili jemenskou metropoli Saná, prohlásili prezidenta Hádího za sesazeného a postupovali do dalších částí země. Svůj odboj zdůvodnili údajnou zkorumpovaností Hádího režimu a tím, že podle Hútíů za jeho vlády v zemi sílil vliv radikálních islamistických skupin.

Vojenská koalice, která stojí za jemenskou vládou, šíity za rok a půl vytlačila z jižní části země, Saná však povstalci stále ovládají. Kromě vládních sil podporovaných arabskou koalicí a šíitských povstalců navíc v zemi operuje místní odnož radikální organizace Al-Káida. Současnou situaci charakterizuje agentura Reuters jako pat.

Konflikt si již vyžádal více než deset tisíc obětí. V zemi, která již před válkou patřila k nejchudším na světě, navíc vzájemné blokády a obležení měst téměř znemožňují zásobování. Ceny potravin jsou astronomické a mnoho obyvatel trpí hladem.