Pro úspěch míru v Sýrii je podle Moskvy nutné oddělit radikály

Podmínkou úspěchu americko-ruské dohody o příměří v Sýrii je oddělení radikální organizace Fronta dobytí Sýrie, dříve známé jako An-Nusra, a dalších teroristických skupin od umírněné opozice. Oznámilo to v neděli ruské ministerstvo zahraničí s tím, že vojenské operace proti bývalé An-Nusře či hnutí Islámský stát budou pokračovat.

Ruské ministerstvo zahraničí v komentáři k sobotnímu jednání ministrů zahraničí USA a Ruska Johna Kerryho a Sergeje Lavrova se zástupci klíčových blízkovýchodních států ve Švýcarsku také sdělilo, že všichni účastníci se shodli na tom, že o budoucnosti Sýrie si musí rozhodnout sami Syřané a že země by měla zůstat jednotná, nezávislá a sekulární.

Sobotní ministerská konference v Lausanne skončila bez hmatatelného výsledku, podle dostupných informací se nepodařilo schválit žádný dokument a ani nebylo dosaženo dohody o obnově příměří. V pondělí bude podle Kerryho pokračovat další vyjednávání zúčastněných stran.

Syrské Aleppo
Zdroj: Reuters

Lavrov po jednání pouze poznamenal, že přineslo „několik zajímavých myšlenek“. Účastníci se prý dohodli, že budou v kontaktech pokračovat. Ministr ocenil, že rozhovorů se zúčastnily státy, které situaci v Sýrii mohou ovlivnit. Další komentáře odmítl, beze slov odjela z místa jednání i většina ostatních ministrů.

Podle Kerryho bylo jednání „velmi upřímné, ale s obtížnými, napjatými momenty“. Přineslo prý několik myšlenek, jež by mohly být zárodkem nového postupu. V některých klíčových směrech panovala shoda, zejména v nutnosti syrský konflikt ukončit. Rozhovory podle Kerryho mohou vyústit ve vypracování „cestovní mapy politického procesu“.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu tureckému televiznímu kanálu TPT řekl, že jednání o příměří a humanitárních dodávkách bude „v nejbližších dnech“ obnoveno. Potvrdil nicméně, že diskuse o příměří byla bezvýsledná. Na problémy humanitárních dodávek si zúčastněné delegace pouze vyměnily názory.

Vydáno pod