Jeden lékař na miliony lidí. V Africe bojují se zrakovými problémy

Diagnóza, která v jedné části světa znamená zdravotní komplikaci, v jiné ale člověku zcela zničí život. Trpět šedým zákalem v Evropě a v Africe představuje zásadní rozdíl.

Dvouletou dívku Dami z Etiopie připravil šedý zákal – nemoc, kterou v Evropě odstraní víceméně rutinní půlhodinová operace – o zrak. Nejbližší klinika, na které ale mohla Dami zákrok podstoupit, se nachází tři sta kilometrů daleko. Pro dívku a její rodinu ve zcela jiném světě. Přesto však prodali část svých stád a vydali se na cestu. Trvala jim tři dny.

„Po porodu jsem si všimla bílých teček v očích. Postupně se ukázalo, že kvůli nim Dami nevidí. Byli jsme zničení,“ uvedla její matka. Běžná nemoc znamená v etiopských horách daleko od civilizace prokletí. „Operovat dítě znamená nejenom vrátit mu zrak, ale zlepšit celou jeho budoucnost,“ vysvětlil oftamolog Dawit Gidey, který dívku úspěšně operoval.

Zákrok, který mění životy africkým dětem (zdroj: ČT24)

„Najednou jsem viděla, jak se na mě dívá a směje se. To byl nejkrásnější okamžik mého života,“ přiznala Damiina matka.

90 procent lidí se zrakovými problémy žije v nejchudších částech světa

Operaci provedli doktoři na klinice financované organizací Světlo pro svět. Pobočku nadnárodní společnosti Light for the World v Česku zakládal Martin Filipec. Dnes tato organizace pomáhá celosvětově milionům lidí ročně. I její činnost přispívá k plnění cíle Světové zdravotnické organizace – snížit do konce dekády počet nevidomých o čtvrtinu.

Odborníci před šesti lety odhadovali, že vážné problémy se zrakem má na celém světě 285 milionů lidí. Devadesát procent takových případů žije v nejchudších oblastech světa. Za potíže většinou může špatná prevence.

Dokument Dami (zdroj: ČT24)

Většinu problémů způsobují nemoci, které už ve vyspělých zemích skoro neexistují – zdejší zdravotnický systém je včas podchytí. Celosvětově ale tyto běžně léčitelné choroby způsobují osmdesát procent všech postižení. U některých nemocí, jako je třeba šedý zákal, pomůže jednoduchá operace. Pacient druhý den po sejmutí obvazů vidí.

Jeden doktor se stará o miliony lidí

Problémem je také počet doktorů. V regionech, jako je Etiopie, má například jeden oftalmolog na starosti i miliony lidí. „V Etiopii je takových lékařů zhruba stovka. Existují zde tedy takoví, kteří mají na starost jeden a půl až dva a půl milionu obyvatel,“ uvedl výkonný ředitel organizace Světlo pro svět Richard Schinko.

Upozornil také, že stěžejní roli v pomoci slepým hraje demytizace nemoci. „Důležité je demytizovat představy místních, že slepota je nějaká forma prokletí a nedá se s tím nic dělat,“ poznamenal. Že hraje náboženství v těchto případech velikou roli, potvrdil i vedoucí zahraniční redakce České televize Michal Kubal, který o dívce Dami natočil dokumentární film. V něm je například vidět, jak Damiini rodiče odmítnou nabídku poprvé v životě spát ve zděném domě.

Kromě slepoty představuje velký problém pro africké děti i hluchoněmost. Děti trpící touto chorobou jsou často odstrčené na okraji společnosti a jsou frustrované z toho, že se nemohou domluvit se svým nejbližším okolím. V Etiopii proto vznikají projekty na začleňování takto postižených dětí. Pomáhá je platit i Česká rozvojová agentura.