Seznamte se: Hermine. První hurikán po 11 letech pustoší Floridu

Hurikán Hermine podle očekávání dorazil nad území severní Floridy, zatím je hlášena jedna oběť. Guvernér Rick Scott vyhlásil stav pohotovosti v jednapadesáti okresech, pět z nich nařídil evakuovat. Zasáhnout je připraveno i 8 tisíc členů národní gardy. Na Floridě řádil hurikán naposledy před jedenácti lety. Tehdy způsobil škody za 23 miliard dolarů.

Síla větru dosáhla rychlosti 130 kilometrů za hodinu. Dvě hodiny poté, co dorazila nad pevninu, však podle meteorologů oslabila na tropickou bouři. 

V oblasti Tallahassee je hlášeno až 70 tisíc domů bez proudu. Úřady varují před bleskovými povodněmi a doporučují lidem, aby se zdržovali na vyvýšených místech. Jeden z vyvrácených stromů spadl na severu státu na bezdomovce, kterého zabil.  

Přívalové srážky už způsobily lokální povodně ve městě Cedar Key. „Je tu zmatek… velká voda je na mnoha místech,“ řekl policejní šéf ze Cedar Key Virgil Sandlin. „Byl jsem tady i v roce 1985 během hurikánu Elena, ale nevzpomínám si na nic tak hrozného,“ dodal. 

I když region čelí častým tropickým bouřím, přímý dopad hurikánu se mu vyhýbal téměř 4000 dní. Poslední plnohodnotný hurikán na Floridě byla Wilma v říjnu 2005, která udeřila ve stejný rok jako chvíli předtím známá Katrina, a vedle škod za 23 miliard dolarů způsobila smrt pěti lidí.

V pohotovosti je aktuálně 8 tisíc příslušníků národní gardy, kteří v případě potřeby vyrazí do zatopených oblastí. Úřady vyhlásily evakuaci v pěti okresech na severozápadě Floridy, v dalších třech pobřežních okresech vyzvaly k dobrovolnému opuštění domovů.

Provoz ve městě St. Petersburg komplikují tuny spadaného palmového listí a větví stromů. Nízko položené ulice jsou už také zaplaveny. V oblasti Green Key a Hudson Beach museli záchranáři evakuovat zhruba 20 lidí, kteří kvůli stoupající vodě uvázli ve svých domech. Všichni byli odvezeni do nedalekého provizorně zřízeného přístřešku, uvedla agentura AP. Zaplaveno bylo i mnoho silnic.

Hermine se stal již čtvrtým hurikánem letošní atlantické bouřkové sezóny. V centru bouře dosahoval vítr rychlosti 75 kilometrů za hodinu, jeho maximální síla byla okolo 130 kilometrů. Meteorologové předpovídali, že bouře může přinést v některých oblastech až 51 centrimetrů srážek a vlny vysoké 3,6 metru.

Podle předpovědí přitom Hermine dorazí také do států Georgia a Severní i Jižní Karolíny. Silné deště by v následujících dnech mohla přinést i dál podél východního pobřeží USA.

  • V různých částech světa jsou pro bouřkové systémy specifické názvy. Výraz hurikán je spojován s oblastmi po obou stranách Severní a Jižní Ameriky včetně Mexického zálivu.
  • Jako cyklon se označují bouře ve vodách kolem Austrálie a Indie, tedy v Indickém oceánu a Bengálském zálivu. O tajfunech se pak hovoří v regionu jihovýchodní Asie.
  • Jednotlivé tropické cyklony se pojmenovávají na přeskáčku podle mužských a ženských jmen popořadě dle abecedy. Jména se používají opakovaně, pokud však bouře způsobí obzvláště vysoké škody, její jméno se ze seznamu vyřadí.