John Hinckley, který postřelil Ronalda Reagana, je volný. Sousedé se na něj netěší

Třicátého března 1981 se John Hinckley neúspěšně pokusil zavraždit nově zvoleného prezidenta Spojených států Ronalda Reagana. Nyní může opustit psychiatrickou léčebnu, ve které strávil 35 let. Podle lékařů už není nebezpečný. Reagan atentát přežil a v Bílém domě strávil dvě funkční období. Jeho politika výrazně přispěla k pádu komunistických režimů v Evropě.

Město Williamsburg kdysi patřilo k nejrušnějším v koloniální Virginii. Nyní je z ticha a poklidu vytrhává pouze příchod staronového obyvatele, Johna Hinckleyho. Jediného muže, který kdy vystřelil na amerického prezidenta, a je stále naživu.

Ronaldu Reaganovi v roce 1981 prostřelil plíci. Jeho tajemníka od pasu dolů paralyzoval. Činem chtěl ohromit herečku Jodii Fosterovou, kterou byl posedlý. Podle soudce byl duševně nemocný, a následujících 35 let proto strávil za zdmi nemocnice. Nyní ji smí nadobro opustit.

Atentát na Ronalda Reagana
Zdroj: ČTK/AP/Ron Edmonds

„Soud na základě předložených důkazů shledává, že pan Hinckley nepředstavuje v nejbližší době sobě ani svému okolí žádné nebezpečí, pokud bude z nemocnice propuštěn do Williamsburgu,“ rozhodli lékaři.

Hinckley do města posledních deset let dojížděl. Nyní tam u své devadesátileté matky smí žít trvale. Musí ale dodržet řadu omezení. Z domu nemá povoleno odjet dál než 80 kilometrů. Má také zakázáno přiblížit se k příbuzným obětí i současným politikům. K volnému užití nemá ani internet, nesmí na něm hledat informace o sobě ani o zbraních.

Události: Propuštění Johna Hinckleyho (zdroj: ČT24)

Některým sousedům ani tato omezení ale nestačí. „Myslím, že to je šílené. Pokusil se zabít prezidenta a my prostě řekneme, že je vše v pořádku a necháme ho jít,“ nevěří názoru psychiatrů obyvatel Williamsburgu Jeremy Everett.

Úřady si myslí, že časem si na Hinckleyho všichni zvyknou. Muž, který postřelil Ronalda Reagana, se totiž schovávat neplánuje. Ve městě se chce pravidelně pohybovat, byť s povinným monitorovacím zařízením. Plánuje navštěvovat obchody, kina i hodiny hudby. Právě ty podle lékařů jeho zdraví pomáhají nejvíce.