Na letišti v Dubaji havarovalo letadlo. Cestující se stihli evakuovat, zemřel hasič

Na letišti v Dubaji při přistání havarovalo letadlo společnosti Emirates na lince z Indie. Po dosedu na ranvej začal stroj hořet a následně došlo k explozi. Mluvčí letiště potvrdil, že všichni pasažéři spolu s posádkou byli bezpečně evakuováni. Během hašení letadla přišel o život jeden požárník.

Obvykle nejvíc potíží nastává při vzletu a přistání. Změny režimů letu jsou v tom minimu rizik, které letecká doprava přináší, těmi největšími.
Martin Velek
letecký publicista

Dubajská společnost Emirates incident potvrdila. Boeing 777 letěl z indického Tiruvanantapuramu a na jeho palubě bylo 282 pasažérů a posádka, celkem 300 lidí.

Mezi cestujícími byli lidé z 20 zemí, nejvíce Indů. Podle informací uveřejněných společností Emirates na palubě nebyl žádný Čech. Indický velvyslanec ve Spojených arabských emirátech řekl, že mnoho pasažérů je v šoku.

  • Společnost Emirates potvrdila, že všichni pasažéři i posádka jsou v bezpečí. Nikdo z cestujících nepřišel o život.

Oheň zabil zasahujícího hasiče

Podle americké stanice NBC se požár rychle rozšířil ze zadní části letadla a plameny zachvátily celou jeho horní polovinu. V oblasti pravého křídla, v němž má stroj palivové nádrže, následně došlo k explozi.

Když jsme byli asi dvacet metrů daleko, tak už celé letadlo hořelo. Přední část vybuchla.
Shadi Kochuktty
pasažér

„Nevěřila jsem svým očím, bylo to naprosto strašné. Vyhodili skluzavky, ale poletovaly všude kolem. Lidem se podle toho, co jsem viděla, podařilo uniknout před velkým výbuchem, po němž se objevily plameny. Nás právě odváželi od našeho letadla a byli jsme poblíž. Lidi volali, aby je odtud rychle odvezli pryč,“ řekla stanici BBC Sarah-Louise Sherwoodová, která na letiště dorazila v jiném letu.

Na místo přijely tři hasicí vozy a požárníci do 20 minut dostali oheň pod kontrolu. Jeden z nich během zásahu zahynul, informoval na tiskové konferenci předseda společnosti Ahmed bin Saeed al-Maktoum. Doplnil, že dalších 14 lidí bylo hospitalizováno, většinou s lehkými zraněními.

Ohořelý Boeing 777
Zdroj: Reuters

Nevysunul se podvozek

Příčina nehody zatím není objasněna a odborníci se shodují, že je spíš zázrak, že se nikomu nic nestalo. Televize SkyNews citovala jednoho z pasažérů, podle něhož pilot cestujícím oznámil, že má problém s přistávacím zařízením a že provede nouzové přistání.

Svědci, kteří nehodu viděli, na sociálních sítích uvedli, že letadlo při přistání nevysunulo podvozek a začalo hořet. „Pilot podvozek nevysunuje na poslední okamžik, ale řádově minutu před přistáním. Kdyby podvozek nešel vysunout, tak by pilot určitě hlásil, že má tento problém,“ poznamenal Velek.

V případě potíží s vysunutím podvozku se podle něj činí bezpečnostní opatření, která mají letadlo připravit na přistání na břiše. Na plochu se například nastříká pěna, která zabrání vznícení uniklého petroleje.

Odlety z Prahy dle plánu

Dubajské letiště po nehodě dočasně zastavilo veškerý provoz. Letadla, která už byla ve vzduchu, byla odkloněna na jiná letiště. Nyní již je letiště v obvyklém režimu, přednostně byla odbavena velká letadla. Přílety i odlety jsou asi o čtyři hodiny zpožděny.

Nehoda se nedotkla spojení s Prahou. Obě letadla směřující z Dubaje do Prahy bezpečně přistála, uvedla mluvčí pražského letiště Marika Janoušková. Letadlo, které v opačném směru vyrazilo ve dvě hodiny odpoledne, bude pravděpodobně odkloněno na některé z okolních letišť. Druhý let má plánovaný odlet z Prahy před čtvrtou hodinou odpolední.

Bezpečné letadlo, spolehlivá aerolinka

Boeing 777 patří kapacitně k největším dopravním letadlům. Podle Velka se jedná o jeden z nejbezpečnějších modelů. Letadlo, které mělo nehodu, prošlo servisem naposledy v roce 2003 a údržbou v loňském roce. Pilot, který stroj řídil, má nalétáno přes 7 tisíc hodin.

Dobrou pověst má i společnost Emirates. Agentura Bloomberg připomněla, že firma provozuje vůbec nejvíce mezinárodních letů. Doposud neměla žádnou smrtelnou nehodu, havárie letadla na dubajském letišti je jejím největším neštěstím.