Venezuelané probírají odpadky, distribuce jídla podle nich nefunguje

Socialistický venezuelský režim oznámil, že má zásoby tisíce tun základních potravin, které začal prostřednictvím obecních rad distribuovat lidem domů. Zemi sužuje vleklá ekonomická krize, obyvatelé mají nedostatek jídla, léků i toaletního papíru. Po odpadcích už sahají nejen chudí, ale i studenti nebo krachující drobní podnikatelé.

Podle opozice i řady analytiků může za současnou krizi socialistická vláda, přiživil ji také pokles cen ropy, na jejímž vývozu je ekonomika země závislá.

Kvůli nedostatku základního zboží probíhají každý den protesty a dochází i k rabování. Lidé čekají před obchody v dlouhých frontách a mnohdy pak stejně odejdou s prázdnou.

Prezident Nicolas Maduro obvinil soukromé potravinářské firmy a supermarkety, že si dělají zásoby, které mají připraveny ke spekulacím.

Hlad dohnal obyvatele Venezuely až k odpadkům (zdroj: ČT24)

Vláda tvrdí, že má k dispozici 115 tisíc tun základního zboží včetně rýže, cukru, kukuřice a fazolí. Sedmdesát procent potravin mají přerozdělit tisíce obecních rad, které chodí dům od domu a rozdávají sáčky.

Venezuelská opozice ale varuje, že nový systém situaci naopak zhorší, protože základního zboží tak na pultech ještě ubude a navíc může docházet k diskriminaci. Generální tajemník opoziční koalice (MUD) minulý týden varoval, že se vláda „snaží vytvořit absolutní monopol na distribuci potravin“ a „vydírá lidi přes jejich žaludky“.

Samotní občané tvrdí, že systém, který nápadně připomíná rozdělování jídla na Kubě, nefunguje. „Chceme říct prezidentu Madurovi, že tohle je fraška. Ti lidé nám měli přinést jídlo. Mluvím o mléku, rýži, kukuřičné mouce, těstovinách, kuřecím a hovězím masu, ale dnes nám přinesli jen mýdlo a jeden pytlík těstovin a kukuřičné mouky. Nic jiného,“ podotkl pouliční prodavač Carlos Sanchez.

Ekonomická krize změnila taky život Venezuelanů žijících při hranicích. Zatímco dřív se pašovalo levné, státem dotované jídlo do Kolumbie, teď se vozí základní potraviny a zboží druhým směrem.