Program Ficovy vlády: Nižší daně, více práce, vyšší příjmy, méně korupce

Slovenská vláda premiéra Roberta Fica schválila své programové prohlášení. V příštích čtyřech letech slibuje snížit daně, přidat peníze učitelům či zintenzivnit boj s korupcí. S dokumentem předstoupí kabinet příští týden před poslance parlamentu. Se získáním důvěry by vláda neměla mít problém, protože má ve sněmovně většinu.

„Programové prohlášení vlády klade důraz na čtyři oblasti. Je to především boj s nezaměstnaností. Cílem je vytvořit 100 tisíc nových pracovních míst a dostat se s mírou nezaměstnanosti pod deset procent,“ řekl Fico, aniž novinářům umožnil klást otázky.

Právě vysoká nezaměstnanost, která je na Slovensku dlouhodobě nad průměrem EU, patřila hlavně v uplynulých letech k největším sociálním problémům země. Kromě nezaměstnanosti se kabinet hodlá zaměřit i na podporu zaostalých regionů země.

obrázek
Zdroj: ČT24

Strany dále plánují snížit daně ze zisku firem ze současných 22 procent na 21, každý rok navíc chtějí zhodnotit možnost dalšího poklesu. Nově by stát měl také zrušit firmám povinnost platit státu stanovenou částku na dani z příjmů i v případě, že vykážou ztrátu. Toto opatření přitom zavedla předchozí Ficova jednobarevná vláda, která v uplynulých čtyřech letech daně zvyšovala.

Naopak zvláštní daně pro firmy z regulovaných sektorů ekonomiky zůstanou nadále v platnosti a možná budou rozšířeny do dalších odvětví. Do roku 2020 hodlá Ficův kabinet dosáhnout vyrovnaného rozpočtu. Dosud byl tento cíl stanoven na rok 2018. 

Dvě miliardy eur na školství

Čtyřkoalice rovněž přislíbila zintenzivnění boje proti korupci, změny ve zdravotnictví a více peněz do školství, které patřily mezi hlavní témata předvolební kampaně. „Máme ambici dát do slovenského školství v průběhu let 2016 a 2020 kumulativně navíc dvě miliardy eur,“ uvedl staronový premiér.

Letošní parlamentní volby na Slovensku sice vyhrál Ficův Smer-SD, přišel ale o pohodlnou většinu ve sněmovně, ve které má nyní zastoupení osm politických stran a hnutí. Vytvoření koaliční vlády umožnily strany pravého středu Most-Híd a Sieť, které po volbách změnily svůj dřívější odmítavý postoj ke spolupráci se sociální demokracií. Součástí kabinetu je i nacionalistická Slovenská národní strana. Koalice má ve stopadesátičlenné sněmovně 81 poslanců.