Obama vytáhl proti „divokému" prodeji zbraní. Kupec musí prokázat bezúhonnost

Všichni zájemci o střelné zbraně ve Spojených státech budou muset splnit stejné požadavky, kontrolována bude například jejich minulost. Oznámil to americký prezident Barack Obama, který již v pondělí ohlásil soubor legisltivních úprav, s jejichž pomocí chce omezit násilnou činnost související s držením zbraní. Kongres v minulosti změny zákona o zbraních opakovaně odmítl, proto se Obama rozhodl zákonodárný sbor obejít formou prezidentských nařízení.

Americký prezident představil plán v projevu z Bílého domu. V místnosti byl obklopen rodinnými příslušníky obětí, které přišly o život při masových útocích střelnou zbraní. „Tito lidé nebudou mít klid, dokud také Kongres nepřijde s rozumnými opatřeními v oblasti držení zbraní. Kongres musí jednat. Dokud tak ale neučiní, jsou tu opatření spadající do kompetence mého prezidentského úřadu, která budou provedena, abychom zachránili více životů,“ uvedl Obama a neskrýval pohnutí.

Americká média se shodují, že prezidentův projev byl mimořádně emotivní. Obama totiž veřejně ukázal zlobu a lítost, kterou v něm vyvolávají střelecké masakry na školách. Prohlásil například, že ho dohánějí k šílenství myšlenky na dvacítku prvňáčků, které na základní škole v Connecticutu v prosinci 2012 zavraždil střelec Adam Lanza. „To mě ten den změnilo,“ řekl Obama poté, co jeho řeč uvedl Mark Barden, jehož sedmiletý syn při masakru zahynul.

„Jsem rád, že prezident udělá to, co je schopen udělat. Frustruje mě však, že se musí uchýlit k výkonným rozhodnutím, protože Kongres je sám nesmělý,“ poznamenal Hal Ponder,  jeden z aktivistů za kontrolu zbraní.

Aktivisté za kontrolu zbraní Obamův krok vítají, republikáni jej odmítají (zdroj: ČT24)

Republikáni podle očekávání Obamu zkritizovali.  „Prezident znovu zneužije svou moc, aby se pokusil zabavit nám zbraně,“ vyjádřil nespokojenost Ted Cruz, kandidát na příštího šéfa Bílého domu.

Obama: Násilí spojené s držením zbraní lze omezit v souladu s ústavou

Ve svém projevu Obama dále řekl, že z připravovaných opatření budou těžit zodpovědní zájemci o střelné zbraně, neboť pro ně bude proces jejich získání usnadněn. Také řekl, že prověrky minulosti kupců, které mají provádět prodejci, mohou přispět k zabránění násilí spojeného se střelnými zbraněmi.

Slzy Baracka Obamy
Zdroj: Carlos Barria/Reuters

Americký prezident též zdůraznil, že věří v druhý dodatek americké ústavy, která občanům USA umožňuje držet a nosit zbraně. Dodal také, že je možné snížit případy násilí a zároveň dodržet zmíněné ústavní právo.

Na adresu Kongresu řekl, že neustálé omlouvání nečinnosti zákonodárců již není možné tolerovat, proto je nutné podniknout rozumné kroky k ochraně lidských životů. Uvedl rovněž, že výrobci zbraní se svými zájmy mohou držet jako rukojmí Kongres, nikoli ale Spojené státy.

Na zmíněnou trestní minulost zájemců o koupi střelných zbraní se podle současného zákona musejí ptát jen obchodníci s příslušnou federální licencí. Mnoho lidí, kteří prodávají zbraně na veletrzích, přes internet nebo na bleších trzích, ovšem příslušné povolení nemá. Podle stoupenců přísnější kontroly držení zbraní tato díra v zákoně umožňuje obcházet požadavek prověřovat trestní minulost budoucích majitelů zbraní.

Zbrojní lobby může držet Kongres jako rukojmí, ale nemůže držet jako rukojmí Ameriku. Nemůže přijmout tyto masakry jako cenu za svobodu.
Barack Obama

Podle Washington Post není v USA dne bez masového útoku střelnou zbraní

Obama dlouhodobě zdůrazňuje, že počet případů masakrů a sebevražd pomocí střelných zbraní ve Spojených státech nemá v jiných zemích obdobu. Kongres ovládaný Republikány ale zatím všechny jeho snahy o větší kontrolu zbraní mezi lidmi odmítl. Chystaná opatření mimo jiné zvedla zájem o koupi zbraní.

Nedávná statistika listu Washington Post ukázala, že neuplyne prakticky jediný den, aby se v USA nestřílelo. Za 334 dnů se tam odehrálo 351 masových útoků střelnou zbraní. Při každém z nich byli postřeleni nejméně čtyři lidé.

Projev Baracka Obamy k nařízením ohledně větší kontroly prodeje a držení zbraní (zdroj: ČT24)