Francie otevřela archiv s nacisty kolaborujícího vichystického režimu

Francie zpřístupnila většinu archivních dokumentů, které mapují činnost vichystického režimu. Ze středofrancouzského města Vichy vládl v letech 1940 až 1944 jižní části Francie režim pod vedením maršála Henriho Philippea Pétaina, který během druhé světové války kolaboroval s nacisty.

Nařízení o zveřejnění dokumentů z archivů policie, soudů a ministerstev bylo podepsáno 24. prosince a nyní vstoupilo v platnost. Široké veřejnosti umožňuje přístup k 200 tisícům dokumentů, a to i k těm, od jejichž vzniku ještě neuplynula zákonná lhůta 75 let.

Pétain (vlevo) a jeho kabinet ve Vichy
Zdroj: ČTK/Süddeutsche Zeitung Photo

Archivní dokumenty vichystického režimu obsahují mimo jiné informace o pronásledování Židů či příslušníků francouzského odboje. Režim pod vedením hrdiny první světové války Pétaina pomohl nacistům z Francie do koncentračních táborů na východě deportovat 76 tisíc Židů.

Některé zveřejněné spisy se týkají i poválečného vyšetřování zločinů kolaborantů. Nové světlo by podle historiků mohlo otevření archivů vnést i do případu zatčení předního francouzského odbojáře Jeana Moulina, který byl v roce 1943 umučen nacisty. 

Dosud měli k některým písemnostem přístup pouze historici a novináři se zvláštním povolením. Výjimku budou mít nadále dokumenty, které se týkají národní bezpečnosti. „Existuje požadavek dětí vyhnanců a popravených, kteří chtějí znát pravdu,“ uvedl francouzský historik Gilles Morin.

Vinu francouzského státu oficiálně přiznal až v roce 1995 tehdejší prezident Jacques Chirac. „Tyto temné časy navždy poskvrnily naši historii a jsou urážkou naší minulosti i tradic,“ uvedl tehdy. „Kriminalitě okupantů sekundovala Francie, francouzský stát,“ dodal.