Ve Španělsku zvítězili ve volbách lidovci, éra jednobarevných vlád ale končí

Parlamentní volby ve Španělsku vyhráli vládnoucí lidovci, většinu poslaneckých mandátů však nemají. Vyplývá to z výsledků po sečtení více než 96 procent hlasů, podle nichž by strana premiéra Mariana Rajoye získala 121 křesel ve 350členné dolní parlamentní komoře. Poprvé v moderní historii Španělska tak nemůže vzniknout jednobarevná většinová vláda.

Druzí jsou socialisté se ziskem 92 křesel, výrazný zisk ale zaznamenaly i nové formace Podemos a Ciudadanos, které fakticky ukončily dosavadní systém střídání dvou hlavních stran u moci.

O složení většinové vlády se může pokusit levice, ačkoli vyjednávání dvou silných formací s menšími uskupeními může být podle analytiků velmi složité.

Socialisté spolu s protestním hnutím Podemos, které získalo 69 křesel, by podle průběžných výsledků spolu s postkomunistickou Sjednocenou levicí a dalšími regionálními uskupeními by mohli dát parlamentní většinu dohromady.

Španělský premiér Mariano Rajoy
Zdroj: ČTK/ABACA/AA

Pro premiéra Rajoye bude podle komentářů španělských médií rovněž velmi obtížné koaliční vládu sestavit. Potenciální vládní partner, liberální strana Ciudadanos, totiž podle sčítání disponuje 40 poslanci, a byla by tak potřeba podpora několika menších stran, které se do spolupráce s dosavadní vládou příliš hrnout nechtěly.

 Navíc lídr liberálů Albert Rivera před volbami prohlásil, že se nehodlá podílet na vládě se žádnou ze zavedených stran.

Hlasování bylo také považováno za referendum o premiérovi Rajoyovi, který vyvedl zemi z finanční krize.

Komentátoři považují za hlavního vítěze voleb hnutí Podemos. Ziskem kolem 21 procent hlasů totiž nejvíce ze všech stran překročilo hodnoty udávané předvolebními průzkumy.

Španěly čeká vůbec poprvé v novodobé historii velice dlouhé, intenzivní a náročné vyjednávání o koaliční vládě. Je možné, že to potrvá dlouhé týdny.
Petr Zavadil
zpravodaj ČT, Madrid

Pozorovatelé nevylučují ani možnost, že se Mariano Rajoy přeci jen pokusí znovu sestavit jednobarevnou menšinovou vládu, která by samozřejmě vládla s podporou některých jiných stran.